Naslovnica Mostar Sindikati: Pomaka nema / Vlada HNK: Realna ponuda

Sindikati: Pomaka nema / Vlada HNK: Realna ponuda

518

Mostar — Nova runda pregovora o novom kolektivnom ugovoru između predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i sindikata zaposlenih u zdravstvu završila je bez ikakvog pomaka.

Nakon četverosatnog sastanka predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković ustvrdio je da pomak nije napravljen jer Vlada HNK nije napravila nikakav ustupak u odnosu na ono što je ponudila sindikatima još u devetom mjesecu prošle godine, niti je dala decidan odgovor na dvije ponude koje su sindikalisti ranije uputili kantonalnoj vladi.

– Predstavnici Vlade izbjegavali su dati bilo kakav konačan odgovor, pokušavali su prebaciti priču na neke dopise, da se šalje općinama i domovima zdravlja na izjašnjavanje, međutim to je sve samo kupovanje vremena jer danas nije donesena nikakva politička odluka niti nam je ponuđeno išta drugačije od onoga što su nam već nudili u septembru 2020. godine. Predstavnici sindikata u potpunosti su razočarani ovakvim ponašanjem kantonalne vlade i očekujemo dalje provođenje štrajka, te da Vlada HNK postupi onako kako mi tražimo – kazao je Vuković.

Naglasio je kako su sindikati zdravstva svoju ponudu smanjili i tako dali svoj ustupak, ali da Vlada, s druge strane, nije napravila nikakav iskorak.

– Činimo sve u dobroj mjeri u ovom trenutku, međutim pomaka od strane Vlade HNK uopće nema, to je zaključak današnjeg sastanka – kazao je Vuković, prenijela je agencija Fena.

Dodao je kako je predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg sindikalistima zaprijetio uvođenjem radne obaveze.

– To je urađeno kako bi sindikat podlegao njihovim pritiscima ne bi li odustao od svojih prava, ali skupštine zdravstvenih radnika su one koje meni i kolegi Aniću daju za pravo da uime svih njih iskažemo svoje zahtjeve Vladi. Sindikat nikakav napredak ovdje nije vidio i svoja prava će ostvarivati kao i dosad, odnosno putem vršenja pritiska na vlast i održavanjem generalnog štrajka, koji se nastavlja, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi. Opet ponavljam, raspoloženi smo razgovarati kad god, ali ne može se razgovarati ako Vlada nije napravila ni jedan jedini pomak u svojoj ponudi zdravstvenim radnicima – naglasio je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kazao je kako na sastanku uopće nije bilo želje da se dođe do dogovora te da se sve svelo na priču o tome kako novca nema.

Herceg: Ponuda Vlade realna ponuda

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg kazao je da se traži održivo rješenje koje neće dovesti u pitanje opstanak zdravstvenog sistema.

– Pregovarački tim Vlade nudi prve godine šest, pa druge godine 12, što je ukupno 18 miliona maraka i što je u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo, gdje imamo smanjene prihode, realna ponuda, a rekao bih čak i iznad toga. Isto tako u vezi radne obaveze, rekao sam samo da u slučaju drugog lockdowna, koji je sudeći po broju rasta novozaraženih moguć, niko nema pravo ne raditi – istaknuo je Herceg.

Dodao je kako u svemu ovome najviše trpe i ispaštaju građani.

– Treba razgovarati do besvijesti samo da se nađe dobro rješenje, a niko nikoga ne treba uslovljavati i ucjenjivati. Kada je u pitanju ovaj dio osnivača, moraju i oni biti odgovorni, jer ne možemo prihvatiti i potpisati neki ugovor, pa ga onda ne poštivati. Vrlo odgovorno se ponašamo, vrlo smo jasni, otvoreni i iskreni, ali potpisat ćemo samo ono što je održivo – kazao je Herceg.

Kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica rekao je da je neprihvatljiv sindikalni prijedlog da se svim zdravstvenim radnicima linearno povećaju koeficijenti za obračun plata, jer bi to zahtijevalo dodatnih 30 miliona maraka u kantonalnom budžetu u dvije godine.

– Ono što Vlada nudi, koliko god njima to izgledalo malo, a nije malo, je “teško” 18 novih miliona. Vlada je vrlo principijelna i ponudila im je da njihovo povećanje plate bude jednako povećanju plate doktora koji su to dobili 2018. godine, naravno u postotku – poručio je ministar Opsenica.

Dodao je kako bi linearno povećanje koeficijenata na kojem insistiraju sindikati, dovelo do lavine zahtjeva drugih budžetskih korisnika koji bi tražili usklađivanje svojih koeficijenata s koeficijentima zdravstvenih radnika.

(StarMo)