Naslovnica Mostar Sindikati budžetskih korisnika HNK traže povećanje plata

Sindikati budžetskih korisnika HNK traže povećanje plata

149

Mostar — Šest sindikata, koji okupljaju budžetske korisnike na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), zatražili su povećanje plata i isplatu dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama, koje su stare i po deset godina.

To je saopšteno na u utorak vanrednoj press-konferenciji predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola, koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku u HNK, Sindikata policije i Sindikata državnih službenika i namještenika i sudske vlasti.

Sindikati, koji tvrde da predstavljaju oko 6 hiljada zaposlenih, kažu da su još prije petnaestak dana uputili dopis Vladi HNK s pozivom na razgovore, ali da još nikakav odgovor nisu dobili.

Ukazuju na, kako kažu, divljanje cijena u posljednje vrijeme, te traže povećanje osnovice na plate.

“Pozivam i premijera i ured premijera, da pozove resorne ministre zajedno snjim, da sjednemo, da otvorimo socijalni dijalog, da vidimo koje su mogućnosti, koliko se može pomoći i da se plata na neki način poveća”, rekao je predsjednik sindikata policije HNK-a, Nail Balić, dodajući da se u odnosu na prošlu godinu potrošačka korpa uduplala.

Na primanja zaposlenih osvrnuo se i predsjednik sindikata osnovnih škola, koje u HNK rade na bosanskom jeziku, Edin Sarajlić.

“Plate u osnovnom odgoju i obrazovanju prije nekih deset do dvanaest godina su bile na ovom nivou. Troškovi života su veoma porasli, skoro pa duplo u odnosu na onaj prethodni period”, rekao je Sarajlić.

Sindikati budžetskih korisnika sa nivoa HNK traže i da se konačno isplate dugovanja Vlade po pravosnažnim sudskim presudama, koje datiraju još iz 2011. godine. Predsjednica sindikata srednjih škola na bosanskom jeziku, Edina Čomić navodi da su među dobijenim tužbama i one za neisplaćivanje plata u 2002. godini.

“Više od pola tih ljudi koji su ih zaradili ili nisu s nama ili su u penziji”, kazala je Čomić, naglašavajući da je tako nešto nedopustivo, jer su prošle dvije decenije otkako su te plate zarađene.

Sindikati osnovnog obrazovanja dodaju i da je problem što jedino oni nemaju potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama zaposlenih sa Vladom HNK, koji ističe krajem novembra. Tvrde da u praksi stoga dolazi i do diskriminacije.

“Profesori u srednjim školama imaju preko 200 maraka veću platu nego profesori u osnovnoj školi”, ustvrdio je Lauš. On je rekao da je u vezi s tim dobijena presuda na Opštinskom sudu u Mostaru, ali se – nakon žalbe resornog Ministarstva – čeka presuda Kantonalnog suda.

Predstavnici šest sindikata dali su Vladi HNK rok od 5 do 10 dana da odgovori na poziv za pregovore. U suprotnom, najavljuju sindikalne mjere poput protestnih šetnji i generalnog štrajka.

“Mi smo se dogovorili da prvi potez bude štrajk upozorenja. Anketirat ćemo naše članstvo. Zajednički ćemo svi u štrajk upozorenja, kada bude, kako se dogovorimo, ako članstvo na to pristane. A onda poslije toga, ako se Vlada ogluši, slijede dalji koraci”, izjavio je predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH, Josip Milić.

(StarMo)