Naslovnica Mostar Sindikat zdravstvenih radnika demantuje Vladu HNK

Sindikat zdravstvenih radnika demantuje Vladu HNK

312
foto: RSE - ilustracija

Mostar — Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanjskog kantona (HNK) tvrdi da im nije zabranjeno provođenje štrajka, kako je to ranije 19. februara objavila Vlada ovog kantona na zvaničnoj web stranici.

Vlada HNK je saopštila kako je na snagu stupila privremena mjera kojom je Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (jednom od deset kantona na području Federacije BiH).

“Kantonalno javno pravobraniteljstvo obavijestilo je danas (19.februara, op.a.) kako je zaprimilo rješenje Kantonalnog suda u Mostaru od 11. februara 2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29. decembra 2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak”, navodi se na web stranici Vlade HNK.

S obzirom na tu činjenicu, na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14. decembra 2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNK, saopšteno je iz Vlade.

„Ovim putem želimo upoznati javnost sa skandaloznim, nedopustivim, a nadasve nemoralnim radnjama Vlade HNK“, navodi se u saopštenju Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Iz Sindikata tvrde kako je Vlada postavila krivotvoreni dokument, odnosno rješenje Kantonalnog suda u Mostaru od 11.2.2021 godine, koje je dostavljeno i Sindikatu.

„Navedeno rješenje se razlikuje u samom sadržaju i naravi, od onoga kojeg je na svoju službenu stranicu postavila Vlada HNK-a, a sve sa ciljem obmane i zbunjivanja šire javnosti, posebno ako se uzme u obzir da ovakve radnje predstavljaju krivično djelo“, tvrde iz Sindikata.

Pozvali su nadležna tijela, posebno Tužilaštvo HNK-a da, kako kažu, poduzmu odgovarajuće radnje iz svoje nadležnosti.

Upravo su 11. februara počeli pregovori predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu s predstavnicima kantonalne vlade oko zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području tog kantona te povećanja njihovih plaća.

Generalni štrajk je pokrenut 10. decembra 2020. godine, ali je prekinut 15. decembra odlukom Opštinskog suda, nakon žalbe Vlade HNK-a.

Štrajk je nastavljen 22. decembra, nakon što je Opštinski sud Mostar presudio da je štrajk zakonit.

Iz sindikata traže od Vlade HNK-a da se, nakon više od godinu i po dana čekanja, potpiše novi Kolektivni ugovor, te da im se poveća koeficijent za obračun plata u iznosu od po jedan bod u naredne dvije godine, kako bi se dostiglo povećanje od 1,2 boda, što je ranije u pregovorima sa Vladom dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je 26. januara Odluku o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ovog kantona.

Tim prijedlogom, kako je tada saopšteno, Vlada HNK nudi povećanje visine ličnih dohodaka i drugih prava radnicima u zdravstvu, na tragu procenata i prava koji su zagarantovani važećim kolektivnim ugovorom sa doktorima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

U Sindikatu zdravstvenih radnika HNK-a, odgovorili su da se radi o starom prijedlogu Vlade, koji su zadravstvenim radnicima ponudili još u septembru 2020. godine i kojeg su sindikati odbili.

Odluka Vlade uslijedila je nakon masovnih protesta zdravstvenih radnika u HNK, održanim u ponedjeljak 25. januara, podsjeća RSE.

(StarMo)