Naslovnica Mostar Sindikat zdravstva: Ovo su tri persone non-grata

Sindikat zdravstva: Ovo su tri persone non-grata

470
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva sindikata SKB Mostar, uz konsultacije sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika u zdravstvu HNK, donesena je Odluka da se od strane oko 2600 zdravstvenih radnika članova sindikata proglase nepoželjnim premijer Vlade HNK Nevenko Herceg, ministar zdravstva Goran Opsenica i ministar financija Adnan Faladžić.

To je medijima saopšteno u utorak ujutro iz sindikata.

“Navedeni trojac smatramo direktno odgovornim za odugovlačenje rješavanja pitanja potpisivanja Kolektivnog ugovora sa sindikatom zdravstvenih radnika, za svu agoniju i poniženja koju proživljavaju naši članovi zbog njihovog bahatog i bezobzirnog odnosa, te za nastanak potpunog haosa u zdravstvenom sistemu, uzrokovan provođenjem štrajka u našim zdravstvenim ustanovama i ugrožavanja osnovnih prava naših pacijenata na adekvatnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu”, navodi se u objavi Sinsikata na društvenim mrežama.

Podsjećanja radi, od 10. decembra prošle godine zdravstveni radnici u HNK su generalnom štrajku. Traže potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenata za obračun plata.

Iz Vlade HNK-a, je u više navrata rečeno kako su zahtjevi sindikata nerealni, te da za tolike iznose na godišnjem nivou nema dovoljno novca u budžetu.

(StarMo)