Naslovnica Mostar Sindikat učitelja HNK traži sastanak s ministrom i premijerom

Sindikat učitelja HNK traži sastanak s ministrom i premijerom

186

Mostar — Sindikat učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) oglasio se u utorak saopćenjem za javnost u kojem traži hitni sastanak s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašidom Hadžovićem i premjerom HNK Nevenkom Hercegom kako bi razgovarali oko gorućih pitanja u osnovnom obrazovanju u covid uslovima.

“Već osam mjeseci u otežanim okolnostima slijedom pojave globalne pandemije, a dosad se niti jednom nije ostvario sastanak između učesnika odgojno-obrazovnoga procesa, iako je Sindikat na to upućivao još od početka pandemije. Razmatrajući dosadašnje stanje u osnovnom školstvu te uspoređujući stanje u drugim, susjednim zemljama, ali i kantonima, koji su ovoj situaciji pristupili odgovornije nego naš kanton, Sindikat je jednoglasno zauzeo stav kojim traži hitni sastanak s ministrom obrazovanja Hadžovićem te premijerom Hercegom oko gorućih pitanja u osnovnom školstvu” navode iz Sindikata učitelja HNK, prenosi Fena.

Sindikat je više puta upozoravao na probleme u školstvu još i prije nastanka pandemije, a ticali su se isplate pravosnažnih presuda s nagodbom i bez nje.

“Oni koji su i potpisali nagodbu, prije više mjeseci, još čekaju na isplatu, a da ne spominjemo one koji su odlučili ne nagoditi se – ti nisu niti jednu presudu naplatili, dok iz drugih sektora tužioci uredno naplaćuju svoje presude”, naveli su iz Sindikata.

Oni ističu kako su se nastavom na daljinu javili problemi uslova rada, odnosno dodatni troškovi.

“Prekidom nastave 13. marta 2020. te prelaskom na nastavu na daljinu, javili su se problemi uslova rada odnosno troškova za rad od kuće, gdje je Vlada uštedjela značajne svote novca, dok su prosvjetari uzimali kredite s visokim kamatama da osiguraju sebi sredstva za rad. Novac po tužbama koji Vlada eventualno i isplati, otići će bankama na kamate po kreditima. Troškovi rada od kuće regulirani su Zakonom o radu, a Vlada je taj propis zaobišla šuteći”, pojašnjavaju iz Sindikata.

Po njihovim navodima, nastava na daljinu ne samo da nije zakonita, nego nije ni metodički koncipirana.

“Ovaj vid nastave zahtijeva angažman svih nadležnih, kako pravno, tako i materijalno i stručno. Učitelji su sami osmislili način na koji će izvoditi nastavu za koju nisu bili ni stručno ni materijalno pripremljeni, a u javnosti su izloženi osudi i negativnoj kritici. Otada je na snazi status quo – Vlada i resorni ministar šute, vrijeme ide, a roditelji i učitelji su jednako nezadovoljni”, upozorava Sindikat učitelja.

Naglasili su kako je organizacijom nastave u covid uslovima na škole, ministar učinio velili propust koji se prelomio preko učitelja razredne nastave, engleskog jezika i vjeronauke, koji su podjelom razreda u grupe u razrednoj nastavi, prisiljeni da rade dvostruki broj sati.

“Takvim radnicima je izdato rješenje o jednostrukom broju sati rada u direktnoj nastavi, dok u stvarnosti rade dvostruki broj, čime se direktno krši Zakon o radu, Kolektivni ugovor te Pedagoški standardi”, podvukli su iz Sidikata, dodajući kako su ponovo primorani pravdu tražiti sudskim putem te tako zaštititi svoja radnička prava.

Također, naglasili su kako je nastavom na daljinu učinjen veliki propust prema učenicima koji nemaju uslove rada, kao i zaposlenicima koji su se morali sami opremati da bi zadovoljili obaveze.

“Svjesni ste da je osnovno obrazovanje obavezatno i besplatno, a ovakvim postupcima pokazuje se da je sve samo ne besplatno. Niti su napravljeni radno-pravni temelji rada u ovakvim uslovima niti su zadovoljene materijalno-tehničke potrebe učenika i učitelja” upozorili su iz Sidikata.

Roditelji su smatraju, s pravog ogorčeni i imaju njihovu podršku u borbi za svoju djecu u situaciji gdje se godinama za sve ima volje i sluha osim za najosjetljiviju populaciju – djecu, te osobe koji ih usmjeravaju na pravi put – učitelje.

“Drago nam je što su osim nas i roditelja, i pojedine političke stranke prepoznale poteškoće u kojima se nalazimo, te se kao i mi i roditelji, zalažu za vraćanje nastave u škole redovnim putem, u okviru mogućnosti. Sindikat učitelja HNK je i uvijek spreman na razgovor s predstavnicima Vlade, ali s obzirom na to da se odgovorni oglušuju o naše pozive, bit ćemo primorani upotrebiti sve moguće sindikalne aktivnosti u postizanju svojih prava pri čemu očekujemo podršku političkih stranaka i roditelja”, zaključili su iz Sidikata.

(StarMo)