Naslovnica Mostar Sindikat učitelja HNK: Ovo su podaci o broju slučajeva korone u školama

Sindikat učitelja HNK: Ovo su podaci o broju slučajeva korone u školama

345
foto: ilustracija

Mostar — Sindikat učitelja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) od Kriznog štaba HNK zatražio je da se u redovnu nastavu vrate barem učenici devetih razreda osnovne škole, ako to nije moguće za sve razrede, s obzirom da za učenike završnih razreda slijedi upis u srednje škole.

“Tražimo od članova Kriznog štaba HNK da ne ‘treniraju strogoću’ nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju. Dana 3. marta u osnovnim školama koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu od 9.100 učenika pozitivna su samo četiri, a u izolaciji ih je 37 (podaci uzeti iz svih osim škole na Buni, koja nije u sindikatu). Ako pogledamo podatke, pitamo se je li potrebno i dalje izvoditi nastavu s ovakvim mjerama kao što su do sada bile ili se trebamo vratiti u redovnu nastavu u ovih 11 radnih sedmica koliko je ostalo do završetka nastavne godine”, saopštio je Sindikata učitelja HNK, prenose mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

Dodaju se kako se iz navedenih podataka vidi da su djeca “dobro otporna prema covidu-19, a neodgovornost odraslih i štaba koji donosi preporuke, a ne obavezu, dovodi do pogoršanja epidemiološke situacije”.

“Čim je nešto preporuka, to nije obavezno i sklono je subjektivnom tumačenju i primjeni, što se dosad i vidjelo, dok sve radi kao da nema pandemije, niti se ko pridržava mjera, a nad učenicima se provodi svaka preporučena mjera. Napominjemo da su u sklopu nerazumnih mjera učenicima zabranjene vannastavne aktivnosti, odnosno sekcije, dopunska i dodatna nastava, dok nesmetano idu na vanškolske aktivnosti poput raznih sportskih klubova i grupa”, navode iz Sindikata.

Osvrnuli su se i na izjavu pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza da ga je u Mostaru “bilo stid nositi masku, jer niko drugi to ne radi”.


“Gospodin Čerkez trebao je ostati duže u Mostaru te se prošetati s maskom na licu, pokazujući pravi primjer borbe protiv korone. Ako pogledamo statistiku, vidjet ćemo da je najmanje zaraženih prosvjetnih radnika baš zato što poštujemo donesene preporuke i što smo svjesni da dok čuvamo sebe, čuvamo i druge”, stoji na kraju saopštenja Sindikata učitelja u HNK.

(StarMo)