Naslovnica Mostar Sindikat učitelja HNK: Oglušićemo se…

Sindikat učitelja HNK: Oglušićemo se…

316
foto: ilustracija

Mostar — Ako Krizni štab vrati nastavu u grupe, oglušit ćemo se o njihovu preporuku te nastaviti dalje s kako-tako normalnom, redovnom nastavom i tražiti svoja prava sudskim putem, ako to situacija bude zahtijevala, a sve u najboljem interesu svih učenika, ističu iz Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na čelu s predsjednikom Slavkom Laušem.

“Dana 26. marta ove godine ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović poslao je dopis u kojem ponovo nalaže osnovnim školama da same procijene kako će izvoditi nastavu s obzirom na epidemiološku situaciju u kojoj se nalaze. S obzirom da ministar ponovno pere ruke od svega i ne želi preuzeti nikakvu odgovornost, premda je to njegova nadležnost, školstvo je opet dovedeno pred svršen čin te mora tražiti podršku u drugim instancama”, navode iz Sindikata.

Dodaju kako im je drago da predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg razmišlja na sasvim drugačiji način te svojim aktivnostima i zalaganjem podržava da se nastava odvija kao i dosad, te da se nastavni proces odvija kako-tako nesmetano do svoga završetka.

Sindikat učitelja HNK naglašava da škole nisu izvor zaraze nego da je ona omogućena raznim vanškolskim aktivnostima i nesmetanom fluktuacijom stanovništva unutar i van države.

“Stava smo da se nastava ne treba remetiti, odnosno da učenici i dalje trebaju nastavu pohađati po modelu 18+, naročito imajući u vidu da su nam do kraja nastavne godine ostala 42 radna dana, a učenicima prvih i devetih razreda deset dana manje”, kazali su.

Traže od članova Kriznoga štaba da ne “treniraju strogoću” nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju.

“Također, ako Krizni štab vrati nastavu u grupe, naglašavamo da ćemo se oglušiti o njihovu preporuku te nastaviti dalje s redovnom nastavom i ako to situacija bude zahtijevala, tražiti svoja prava sudskim putem, a sve u najboljem interesu svih učenika, a naročito učenika prvih i devetih razreda”, stoji u saopštenju, koje prenose mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)