Naslovnica Mostar Sindikat policije Vladi HNK dao rok od sedam dana

Sindikat policije Vladi HNK dao rok od sedam dana

566
foto: ilustracija

Mostar — Upravni odbor Sindikata policije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru oglasio se saopćenjem za javnost u povodu, kako su naglasili, namjernog jednostranog kršenja dogovora od strane Vlade HNK u vezi isplata pravosnažnih sudskih presuda vezanih za potraživanja iz radnog odnosa.

U saopćenju su najavili da će poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere, odnosno organizirat će protestna okupljanja i šetnje, te ako bude potrebno pokrenuti proceduru štrajka upozorenja i generalnog štrajka ukoliko Vlada HNK u roku od sedam dana ne pozove predstavnike Sindikata policije na konačan dogovor i rješenje ovog problema.

Sindikat policije HNK podsjeća da već godinama pokušava da u socijalnom dijalogu s Vladom HNK postigne dogovor o isplatama pravosnažnih sudskih presuda vezano za potraživanja iz radnog odnosa, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Napominju da su se na posljednjim pregovorima složili da se za budžetsku 2019. godinu odvoji 5 miliona maraka za gore navedenu namjenu, te da se ona ravnomjerno rasporede na vansudske nagodbe i redovne isplate dugovanja s pripadajućim kamatama i da se isplata vrši tromjesečno po redoslijedu prispjeća.

“Nakon što smo u prethodnom periodu međusobnim uvažavanjem ostvarili pristojan socijalni dijalog, ostali smo iznenađeni namjernim jednostranim kršenjem dogovorenog od strane Vlade HNK. Naime, iako smo u više navrata predlagali konstruktivna rješenja ovog po naše članove važnog problema, te od strane resornog ministra i ministra finansija neprekidno uvjeravani da u provedbi dogovorenog ne bi trebalo biti nikakvih problema, Vlada je Izmjenama i dopunama budžeta za 2019. godinu utvrdila suficit i povisila budžet za 20 miliona maraka, dok su ukupna sredstva za isplatu ove vrste dugovanja prepolovljena i iznosila su 2,5 miliona maraka (1,7 miliona maraka za vansudske nagodbe i 800 000 maraka za redovne isplate)”, navodi se u saopćenju te postavlja otvoreno pitanje: “Gdje je i po kojem osnovu preusmjereno preostalih 2,5 miliona maraka predviđenih za tu namjenu?”.

Kako je i usvojenim budžetom za 2020. godinu predviđen zakonski minimalan iznos za ovu stavku, a postoji opravdana bojazan da će se i taj iznos novim Izmjenama i dopunama budžeta prepoloviti i usmjeriti Vladi bliskim ‘poduzetnicima’ i ‘projektima’, iz Odbora sindikata policije ističu kako su prisiljeni ispitati eventualnu krivičnu odgovornost kreatora ovakve politike, te poduzeti sve sindikalne aktivnosti kojima bi Vladu primorali na ponašanje u skladu sa zakonom i dogovorima.

U saopćenju navode i to da su policijski službenici u HNK višestruko diskriminirani.

“Već dugi niz godina svakodnevne poslove obavljamo uprkos manjku od preko 200 policijskih službenika, a zbog fingiranih ‘političkih neslaganja’ unutar Vlade onemogućeno nam je napredovanje u službi, te su jedina policijska agencija u ovom dijelu Evrope čiji policijski službenici pravo na penziju ostvaruju najvećim dijelom u početnom policijskom činu”, tvrde u UO Sindikata policije.

Ako, zaključuju u Sindikatu, naprijed navedenom dodamo da su neplaćanjem dugovanja s pripadajućim kamatama i nezakonitim mijenjanjem rasporeda isplata po ovom osnovu ponovo “slučajno” najviše pogođeni uposlenici MUP-a HNK (policijski službenici, državni službenici i namještenici), jasno je da se radi o višestrukoj diskriminaciji.

Ukoliko, najavljuju iz Sindikata, Vlada HNK u roku od sedam dana ne pozove predstavnike Sindikata policije na konačan dogovor i rješenje ovog problema bit će prinuđeni poduzeti sve zakonom dozvoljene mjere kako bi ispravili sve akumulirane nepravde i policijskim službenicima i ostalim uposlenicima MUP-a HNK povratili dostojanstvo i položaj koji zaslužuju u društvu.

Za ostvarenje ovih ciljeva organizirat će protestna okupljanja i šetnje, te ukoliko bude potrebno pokrenuti proceduru štrajka upozorenja i generalnog štrajka, najavili su iz UO Sindikata policije.

(StarMo)