Naslovnica Mostar Sindikat policije HNK: Protesti i štrajk ako Vlada…

Sindikat policije HNK: Protesti i štrajk ako Vlada…

686
foto: ilustracija

Mostar — Sindikat policije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) zatražio je od Vlade HNK da počne poštivati dogovor o isplati dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama u protivnom će policijski pripadnici u HNK krenuti s protestima.

“Danas je održana sjednica Upravnog odbora Sindikat policije u HNK na kojoj smo donijeli odluku da ćemo krenuti u zakonsku proceduru oko organiziranja javnih protesta i štrajka, ako Vlada HNK ne počne poštivati postignuti sporazum”, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Nail Balić, prenose bh. portali.

On je podsjetio da je u kantonalnom budžetu za 2019. godinu bilo predviđeno 4,5 miliona maraka za isplatu pravosnažnih sudskih presuda po tužbama budžetskih korisnika za kršenja odredbi kolektivnih ugovora.

“Od tog iznosa isplaćeno je oko 1,7 miliona za vansudske nagodbe i oko 800.000 za redovne presude s kamatama, a ostatak nije isplaćen. Nismo dobili objašnjenje zašto nisu isplaćena preostala sredstva. Tražili smo sastanak s predstavnicima Vlade, oni su nas uputili na resorne ministre s kojima smo održali sastanke i ponovno uputili dopis Vladi, međutim nismo dobili pozitivan odgovor i zato smo se odlučili na ovaj korak”, istakao je Balić.

Vlada HNK trebala bi zasjedati u srijedu, 19. februara, a iz Sindikata policije u HNK kažu kako očekuju da se Vlada na toj sjednici izjasni o njihovim zahtjevima.

(StarMo)