Naslovnica Mostar Sindikat: Javnost izbombardirana kampanjom Vlade HNK

Sindikat: Javnost izbombardirana kampanjom Vlade HNK

528

Mostar — “Naš izračun Kolektivnog ugovora iznosi 17,2 miliona maraka i uveliko je niži iznos od onog o kojemu govori Vlada. Na ovaj način pokazali smo koliko smo doista spremni na ustupke, ali to je ujedno i prijedlog od kojeg bi bilo zaista neprihvatljivo ići niže”, saopštili su u petak iz Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (NSZ SKB) Mostar.

“Posljednjih dana javnost je izbombardirana kampanjom Vlade HNK u kojoj se trude na sve moguće načine ispromovirati svoju novu, a zapravo jedinu ponudu Kolektivnog ugovora koju su ikad predložili NSZ SKB-u Mostar i za koju i sami kažu da je jedina moguća, te na takav način ne ostavljaju nikakav prostor za bilo kakve pregovore”, navode iz NSZ SKB-a.

Sindikat navodi kako prema riječima ministra zdravstva Gorana Opsenice Vlada HNK nudi 18 miliona maraka težak novi Kolektivni ugovor.

“Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar, uz saglasnost Strukovnog sindikata je u povodu nove-stare ponude, a uzimajući u obzir prvenstveno pacijente kojima je ograničeno pružanje zdravstvenih usluga, iako ne isključivo zbog štrajka zdravstvenog, neljekarskog osoblja, nego i zbog epidemiološke situacije i također uzimajući u obzir epidemiološku situaciju koja nas je sve dovela u težak položaj, te zbog svojih članova, vrijednih i časnih zdravstvenih radnika i ostalog nemedicinskog osoblja, odlučio predstaviti svoj prijedlog Kolektivnog ugovora Vladi, koji je korigiran i do najmanje stavke i što je najbitnije uklapa se u ponuđenih nam 18 miliona maraka, što je svakako na obostranu dobrobit”, ističu iz navedenog sindikata.

“Mi smo uvijek bili za dijalog i dogovor, a tako je i ovaj put. Na Vladi je da odluči hoće li ‘postati heroji ili grobari našeg zdravstvenog sistema'”, stoji u saopštenju NSZ SKB-a Mostar, koje prenose mostarski portali, pozivajući se na Fenu.


(StarMo)