Naslovnica Život Sindikat HT Mostar: Nije štrajk zbog plata…

Sindikat HT Mostar: Nije štrajk zbog plata…

270

Mostar — Sindikat Hrvatskih telekomunikacija (HT) Mostar oglasio se saopćenjem za javnost budući se, kako navode, na pojedinim medijima ”na neprimjeren i negativan način prikazuju radnici HT Mostar kao i njihova nastojanja da se izbore za svoja prava”. ”

”Štrajk u HT Mostar se vodi zbog zahtjeva za povećanjima plata već zato što Vlada F BiH odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija. Isti je postojao uz manje prekide posljednjih skoro 15 godina i njime se uređuju prava radnika u HT Mostar i BH Telecomu. Kako je granski kolektivni ugovor isticao 9.7.2020 godine, uvažavajući okolnosti pandemije i nemogućnosti vođenja punih pregovora, Sindikati su predložili da se isti produži za 12 mjeseci bez bilo kakvih zahtjeva za uvećanjima prava ili primanja radnika. Tada kao i sada smatramo da je naš zahtjev bio opravdan i pošten i da nije bilo valjanih razloga za odbijanje našeg prijedloga”, navodi se u saopćenju, prenosi fena.

Dodaju kako je Vlada F BiH produžila ili zaključila nove granske kolektivne ugovore sa ostalim javnim poduzećima, te da traže samo ”primjenu istih kriterija i za radnike HT Mostar i BH Telecoma”.

Ističu da je Sindikat HT na svakom sastanku s Upravom/predsjednikom Uprave HT, resornim ministrom ili predstavnicima Vlade/ureda Premijera F BiH, isticao da ne odbija pregovore za kolektivni ugovor kod poslodavca, ali da traži da se prije toga zaključi Granski kolektivni ugovor kao što je to učinjeno u drugim javnim poduzećima i da će nakon toga odmah sjesti i razgovarati sa Upravom HT Mostar o kućnom KU-u.”

“Za ove naše tvrdnje imamo i svjedoke koji mogu potvrditi istinitost naših navoda tako da nam nije jasno zašto Uprava HT Mostar iznosi neistine po ovom pitanju. Također, čista je laž tvrdnja Uprave HT da su nam ponudili kolektivni ugovor na potpisivanje, a mi smo ga odbili. Stav Sindikata i iskazana spremnost za razgovore sa Upravom HT i dalje ostaje nepromijenjena”, saopćili su iz Sindikata.

Pokušaj Uprave da visinom prosječne plate u HT Mostar umanji opravdanost naših zahtjeva prema Vladi F BiH za zaključenje GKU-a, smatraju u HT-u, je jasan pokazatelj saradnje Uprave HT i Ureda Premijera Vlade F BiH.

“Istina je da je prema podacima koje nam je dostavila Uprava HT Mostar prosječna plata u HT Mostar cca 1.700 KM. Ali je istina i da je plata u HT Mostar, u mandatu ove Uprave, nije povećavala već štaviše, samo smanjivala. Sindikat traži od Uprave HT već skoro 2 godine da nama ali i radnicima HT-a objasni kako je moguće da se plate radnicima ne povećavaju, a da istovremeno prosječna plata raste. Odgovor na ovaj upit još uvijek čekamo te ovom prilikom pozivamo Upravu HT da nam ga dostavi. Nije na odmet napomenuti da oko 200 radnika HT prima platu manju od prosjeka F BiH, a oko 900 radnika ima platu manju od prosječne plate u kompaniji”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je ”krajnje licemjerno tvrditi da je štrajk posebno problematičan u vrijeme pamdemije a istovremeno 5 mjeseci izbjegavati direktne razgovore sa sindikatima i odbijati naša predložena rješenja te na taj način dovoditi radnike u neizvjesnost”.

Iz Sindikata napominju kako su radnici HT su iznijeli teret pandemije na svojim leđima a ovo im je zahvalnica od Uprave HT Mostar.

Predsjednik Uprave se poziva, pozivaju u Sindikatu, i na skore lokalne izbore i dovodi ih u vezu sa štrajkom, a slično se, vele, “i Premijer Novalić u obraćanju radnicima BH Telecoma pozivao na izbore i optužio Sindikat BH Telecoma da daje podršku opoziciji. Vrlo nam je znakovito što ove dvije adrese koriste iste argumente kako bi u lošem svjetlu prikazali radnike i sindikat”.

Sindikat, kažu, nije politička stranka i ne bavi se izborima.

“Ne zanima nas stranačka pripadnost naših članova i nikada nismo na bilo koji način vršili uticaj na njih po pitanju političkog izbora niti ćemo to činiti u budućnosti. Podsjećamo g. Primorca da su Sindikati još 2.6.2020 godine poslali zahtjev za pregovore oko produženja GKU-a i da je bilo volje sa njihove strane kolektivni se mogao zaključiti u roku od 15 dana”, naveo je Sindikat HT-a.

Dodaju kako upravo iz navedenih razloga njihovi članovi očekuju da Sindikat štiti njihova prava, bez obzira na izborne procese.

”Stoga nemojte očekivati od nas da zbog izbora odustanemo od borbe za prava radnika. Ako je predsjedniku Uprave blizina lokalnih izbora bitna, a mi ga ne osuđujemo zbog toga jer nam to nije sporno, pozivamo ga da svojim kolegama ali i javnosti odgovori na pitanje zašto pet mjeseci opstruira zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i zašto nije na vrijeme dao saglasnost za njegovo zaključenje”, navedeno je u priopćenju Sindikata HT-a.

(StarMo)