Naslovnica Mostar Sindikat HP Mostar: Šta će se dogoditi kad krene podjela penzija?

Sindikat HP Mostar: Šta će se dogoditi kad krene podjela penzija?

726
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nezavisni sindikat Hrvatske pošte Mostar uputio je otvoreno pismo Kriznom štabu FBiH i Upravi HP-a Mostar u kojem traži poduzimanje aktivnosti u cilju bolje zaštite radnika pošte, naročito poštara, koji su, kako ističu, izloženi velikom riziku od zaraze koronavirusom.

“U vremenu kada su policija, novinari, radnici u trgovinama i apotekama, a pogotovo zdravstveni radnici najizloženiji riziku zaraze od koronavirusa, molimo vas da ne zaboravite kako poštari HP-a Mostar širom FBiH svaki dan dolaze na svoja radna mjesta kako bi na teren iznijeli i na vrijeme isporučili razne vrste pošiljki”, navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata ističu kako izlazak na teren za svakog poštara danas predstavlja veliki izazov.

“Dostava na hiljadama adresa dnevno u cijeloj FBiH u vremenima kada se ne zna tačno ko je u samoizolaciji, ko je zaražen, ko se nije javio nadležnim službama, ko je nulti pacijent i slično, predstavlja direktnu prijetnju svakom čovjeku na terenu da se zarazi iako ima masku i rukavice koje, po izjavama nadležnih, nisu nikakva garancija za zaštitu.

Ono što zapravo želimo reći jeste da ne želimo biti zaraženi, niti biti širioci zaraze na naše porodice i hiljade građana kojima dostavljamo poštu”, poručili su iz Nezavisnog sindikata HP-a Mostar, prenosi federalna.ba.

Naveli su i kako Uprava HP-a čini dosta toga, ali da smatraju kako to ipak nije dovoljno da se maksimalno zaštite radnici pošte, a i njihove stranke, jer je Uprava Društva, kako ističu, ograničena odlukama Kriznog štaba FBiH.

“Kriznom štabu FBiH, našoj upravi i svim nivoima vlasti postavljamo pitanje šta će se dogoditi kada za nekih desetak dana poštari krenu u podjelu penzija na hilhjadama adresa širom FBiH i to upravo najranjivijoj grupi ljudi za koju koronavirus ima najgore posljedice. Molimo vas da ne zaboravite naše poštare te da nam sistemskim rješenjima i boljim odlukama olakšate posao i zaštite od zaraze nas i naše građane”, stoji u saopćenju Nezavisnog sindikata HP-a Mostar.

(StarMo)