Naslovnica Mostar Sindikat doktora HNK zadovoljan povećanjem plata

Sindikat doktora HNK zadovoljan povećanjem plata

224
foto arhiva

Mostar — Komentirajući Odluku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona o davanju saglasnosti na Kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologa HNK Boris Matić kazao je kako su u tom sindikati zadovoljni povećanjem plata za 20 posto te da se time popravio položaj ljekara u HNK.

Posebno su zadovoljni činjenicom da su povećanje uspjeli dogovoriti bez pokretanja štrajka i sličnih pritisaka što pokazuje socijalnu osjetljivost Vlade, naveo je Matić u izjavi za Fenu. Prema njegovim riječima, imali su nekoliko neslužbenih sastanaka s predstavnicima kantonalne Vlade te su se uspjeli dogovoriti oko Kolektivnog ugovora na obostrano zadovoljstvo.

O tome hoće li ovaj Kolektivni ugovor bar donekle zaustaviti odlazak ljekara odavde, Matić je istakao kako je već Kolektivnim ugovorom iz 2018. godine dobrim dijelom zaustavljen njihov odlazak. “Tada nam je povećanje plate bilo značajnije nego ovo danas”, istakao je Matić.

Na pitanje koliko se povećanjem plate od 20 posto popravio položaj doktora u HNK u odnosu na ostale ljekare u Federaciji BiH, Matić navodi kako su sarajevski ljekari u najboljem položaju, ali da se povećanjem od 20 posto njihov položaj popravio.

“Recimo da smo se približiti slijedećem do Sarajeva, a to je Zenica”, ustvrdio je Matić.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK kao i uslovima i roku primjene.

U skladu s postignutim dogovorom predstavnika Vlade i predstavnika Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije, na sastanku održanom 1. jula 2022. godine, pripremljen je Prijedlog Kolektivnog ugovora kojim se osnovna plata, zbog izuzetne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, uvećava za 20 posto.

Prema tom dogovoru, u prvoj godini primjene Kolektivnog ugovora, plate će biti uvećane za 10, a u drugoj godini za dodatnih 10 posto, s tim da će Kolektivni ugovor biti zaključen na period od tri godine.

Kolektivni ugovor primjenjivat će se od 14. augusta tekuće godine, naveli su danas iz kantonalne Vlade, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)