Naslovnica Mostar Sindikalci: U ovom trenutku ne može bolje

Sindikalci: U ovom trenutku ne može bolje

148
foto: federalna.ba

Mostar — Na današnjoj sjednici skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika u SKB Mostar jednoglasno je prihvaćen Vladin konačni prijedlog Kolektivnog ugovora, koji nudi povećanje koeficijenta medicinskim tehničarima, sestrama i spremačicama. Prihvaćanje prijedloga Kolektivnog ugovora za oko 3.000 zdravstvenih radnika u kantonu znači veću platu i bolje uslove rada.

„Ne mogu reći da smo sasvim zadovoljni, ali mislim da se u ovom trenutku ne može bolje, ja sam najsretnija što se štrajk privodi kraju puno je bilo neprospavanih noći sastanaka, sretni smo da je kraj“, kazala je predsjednica Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenih u SKB Mostar Ana Mišić, prenosi federalna.ba.

Sindikalci su, poručuju, uzeli u obzir tešku ekonomsku situaciju i probleme s punjenjem budžeta u pandemiji.

„Mi smo napravili još prethodno konsultacije sa strukovnim sindikatom gdje smo usaglasili i danas potvrdili da prihvatamo ugovor na dvije godine, uvijek može bolje da se razumijemo, ali mi imamo razumijevanje od samoga starta i za finansijsku situaciju i za ovu pandemiju ali druga strana nije, ali Bogu hvala to se napokon promijenilo i napokon smo usaglasili zajednički kolektivni ugovor na zadovoljstvo obje strane“, poručuje predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenih u SKB Mostar Ivica Anić.

„Prvi put da ćemo se pomaknuti s osmog mjesta i približiti bar malo tom vrhu da ne budemo u ovom kantonu, Federaciji, državi skoro zadnji, i to je ono što je zadovoljavajuće za sve grupe, i to smo tražili od samog početka, da se taj novac pravilno preraspodijeli, ne može da oni koji imaju najmanja primanja da dobiju najmanje i u tom smo ustrajali”, dodao je.

Potpisivanje ugovora očekuje se u idućih sedam dana čime će se prekinuti višemjesečna agonija medicinskog osoblja, koji su podsjećamo, u štrajku od 10. decembra prošle godine.

(StarMo)