Naslovnica Izdvojeno Simptomi koronavirusa: Nisu samo kašalj i povišena temperatura

Simptomi koronavirusa: Nisu samo kašalj i povišena temperatura

791
foto arhiva

Sarajevo — I dalje su glavni i osnovni simptomi COVIDA-19 povišena temperatura i suh kašalj, ali se u međuvremeno pojavilo još simptoma koje naučnici svrstavaju u, također, jasne pokazatelje da se radi o infekciji koronavirusom.

Tako smo do sada saznali i da su gubitak čula mirisa i ukusa, također, čest simptom. Uz to, veliki broj slučajeva je prema istraživanjima ljekara iz Vuhana prije samih glavnih simptoma osjetio i probleme sa organima za varenje, uglavnom u vidu dijareje, bola u stomaku i povraćanja.

Zna se i za tri blaga simptoma koronavirusa koja su potpuno atipična, kao i konjuktivitis. A, kako javljaju stručnjaci iz francuskog Nacionalnog udruženja dermatovenerologa, sve je više slučajeva sa neuobičajenim simptomima koji nemaju nikakve veze sa respiratornim simptomima.

Jedan od njih je koprivnjača, iznenadne crvene fleke na koži. Ljekari su primjetili i čestu pojavu promjena na koži u vidu lažnih ozeblina. Trenutno, naučnici iz Nacionalnog udruženja dermatovenerologa još uvijek vjećaju o ovim simptomima i ne iznose konkretne stavove i procente.

Pored toga, kako izvještava “Times” pojedini pacijenti osjećaju neurološke simptome poput zbunjenosti i konfuzije, kao i trnce u udovima. Kod pojedinih slučajeva javljaju se svi simptomi infarkta, ali bez začepljenih arterija.

(StarMo)