Naslovnica Život Simptomi i mjesecima nakon preležanog covida-19

Simptomi i mjesecima nakon preležanog covida-19

216
foto: agencije - ilustracija

Zagreb/London — Više od polovine osoba koje su, nakon preboljelog covida-19 otpuštene iz bolnice, u iduća dva do tri mjeseca osjećale su simptome poput kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije, pokazali su rezultati manjeg britanskog istraživanja.

Istraživanjem, koje su proveli naučnici s britanskog univerziteta Oxford, praćen je dugoročan uticaj covida-19 na 58 pacijenata hospitaliziranih s dijagnozom ove bolesti.

Otkrilo se da su se u nekih pacijenata, nakon zaraze koronavirusom razvile abnormalnosti na više organa, te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme.

Studija još nije prošla stručnu recenziju drugih naučnika, ali opažanja su objavljena na internet-stranici MedRxiv, prenose hrvatski mediji.

“Ove spoznaje ističu potrebu za daljnjim istraživanjem fizioloških procesa povezanih s covidom-19 i razvojem cjelovitog i dopunjenog modela kliničke njege za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice”, rekla je dr. Betty Raman, koautorica istraživanja s Oxforda.

Prethodni izvještaj britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) objavljen proišle sedmice pokazao je da trajanje bolesti nakon infekcije koronavirusom, koje se naziva i “dugi covid”, može uključivati širok spektar simptoma koji utiču na razne dijelove tijela i uma.

(StarMo)