Naslovnica Politika Silajdžić za CNN: Ponavlja se 1991. godina…

Silajdžić za CNN: Ponavlja se 1991. godina…

240

London — Bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i nekadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić gostovao je u petak na CNN-u u emisiji Christiane Amanpour – prenosi TV N1.

Silajdžić je u uvodu kazao kako je “veoma zabrinut za stanje u Bosni i Hercegovini”.

– Ovo nije vezano samo za Bosnu i Hercegovinu, oni se nasilnički ponašaju, ne samo osoba koju ste spomenuli (Milorad Dodi op.a.) iza njega stoje i Rusija i Srbija. Ja ne vjerujem u ono što oni govore“, kazao je Silajdžić odgovarajući na pitanje da li vjeruje Dodiku kada kaže da se ne zalaže za rat, već za mirno rjšenje.

Na pitanje Amanpour šta su uradili EU, Rusija, Srbija, bosanski Srbi – Silajdžić je kazao kako se “ponovo ponavlja 1991. godina”.

– Ponovo vidimo vraćanje ideologije Velike Srbije, i to nasilno vraćanje te ideologije, i ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom regionu. Ne vjerujem u ono što govore, jer su prije nekoliko dana govorili nešto drugo, sada pokušavaju da se izvuku iz te situacije. Međunarosna zajednica je zasada regaovala sa samo nekoliko riječi treba nam snažna akcija da se sačuva BiH i region od rata. Oni (Srbi op.a.) žele da se odvoje od Bosne i Hercegovine, a to im nije dopušteno prema Daytonu. Ovo je opasna situacija i međunarodna zajednica treba da reaguje, kazao je Silajdžić.

(StarMo)