Naslovnica Politika Sijarto nakon sastanka s Dodikom: Mađarska daje 35 miliona eura za Republiku...

Sijarto nakon sastanka s Dodikom: Mađarska daje 35 miliona eura za Republiku Srpsku

126
Peter Szijjarto

Banja Luka — Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas nakon susreta sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjoj Luci da Mađari podržavaju stabilnost i evropsku integraciju BiH i to ne samo riječima, već i djelima.

Podsjetio je da se trenutno u BiH nalaze 134 mađarska vojnika u sklopu mirovnih snaga. Na konferenciji za novinare Sijarto je rekao da je svijet pun izazova, a Evropa možda još i više.

“U Evropi se vodi rat i pojavljuju se veoma ozbiljni ekonomski i energetski problemi. Zato je obaveza svakog evropskog političara da učini sve da se poboljša sigurnost i stabilnost na našem kontinentu. To bi značilo ubrzavanje evropske integracije regije zapadnog Balkana. Mi u Mađarskoj smatramo da je sramota Brisela što je toliko usporen ovaj proces i da nije u redu odluka što Bosni i Hercegovini nije osiguran status kandidata”, istakao je Sijarto.

Vlada Mađarske, kako je dodao, odobrila je 35 miliona eura za podršku oko 1.400 subjekata malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske.

Dodik je zahvalio ministru Sijartu i njegovom timu što su u svojoj veoma napornoj agendi uvrstili i dolazak u Banju Luku.

“Saradnja sa Mađarskom za nas je vrlo važna i predstavlja putokaz kojim treba da se krećemo”, rekao je Dodik, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Naveo je da je to bila prilika da razgovaraju o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, dodajući da žele da ekonomska saradnja bude još veća.

“Upoznao sam ministra Sijarta s tim da moramo da se ponašamo odgovorno prema očekivanjima naroda u Republici Srpskoj i da mi ne možemo biti dio paketa sankcija prema Rusiji bez obzira na očekivanja nekih centara moći”, rekao je Dodik.

(StarMo)