Naslovnica Politika Sidran brani Izetbegovića: Nije to ratnohuškačka izjava…

Sidran brani Izetbegovića: Nije to ratnohuškačka izjava…

219
Abdulah Sidran

Sarajevo — Akademik i književnik Abdulah Sidran u razgovoru za N1 ocijenio je da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića o “prebrojavanju” nije ratnohuškačka. Također, dodao je da su za njega od izjava gori ratnohuškački postupci.

Sidran je kazao da “nije dovoljno precizan termin ratnohuškački govor, ako se misli na ovu izjavu predsjednika SDA”.

“Ja to ne bih nazvao time, za mene su mnogo teži ratnohuškački postupci. Ako ja ne mogu slobodno proći svojoj kući u Bratuncima, ili ne znam gdje, ako ću biti prebijen, a niko neće goniti onoga… Ako se sruši 700 partizanskih spomenika, a mi ne znamo ko je to (uradio). To su mnogo ozbiljniji ratnohuškački elementi. Govor je govor, od danas do sutra. Bude, ne bude. Ja sam našem političaru Bakiru Izetbegoviću mnogo više zamjerio kada je dva najuglednija intelektualca u Bošnjaka, Esada Bajtala i Esada Durakovića, oni su nešto kritički govorili o politici koju vode te strukture, i na pitanje novinara šta misli o izjavama tih konkretnih profesora, on (Izetbegoviću) je odgovorio: ‘Baš me briga šta brbljaju dva Esada’. Za mene je to gore od ovakvog ratnohuškačkog govora jer to znači da objavljuješ rat pameti. Da objavljuješ rat onome u čemu jedino vidimo nadu da ćemo se iščupati”, ispričao je za N1 akademik.

Izetbegović je prije nekoliko dana na skupu SDA u Hadžićima govorio o vojnoj snazi. “Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, naveo je Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”.

(StarMo)