Naslovnica Politika Shmidt za VOA: Slijedi “hlađenje” političke klime u BiH

Shmidt za VOA: Slijedi “hlađenje” političke klime u BiH

106
Christian Schmidt

Sarajevo — Novi Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je razgovoru za Glas Amerike (VOA) da “u političkoj klimi u BiH, temperature brzo rastu”.

Vidim pregrijavanje, a obično nakon toga slijedi hlađenje. Miran razgovor nije moguć tokom takvog pregrijavanja, a iskustvo pokazuje da tada nije moguće donositi optimalne odluke – kazao je Schmidt.

Smatra da on u BiH u cijelosti treb razgovarati o važnim temama za zemlju, što, također, podrazumijeva njegovi, ali i ulogu međunarodne zajednice. Sve su to pitanja koja se u okviru pravnih okvira daju brzo riješiti, tako da se time ne bih zamarao – navodi Schmidt.

Što se tiče moguće izmjene Izbornog zakona BiH, Schmidt taj zakonj “već postoji”.

– On treba biti poboljšan i izmijenjen. Izbori se moraju i trebaju održati, tako da je to ujedno i napomena, u smislu da mora postojati dogovor. Naravno da neće postojati Izborni zakon gdje će jedna strana biti zadovoljna 100, a druga samo 20 posto. To možda i nije dobro za sve, međutim, sve su to poteškoće demokratije, a demokratija znači institucijski kompromis. Ako postoji spremnost na kompromis, onda se nalazi rješenje” – smatra novi šef OHR-a.

(StarMo)