Naslovnica Region Serwer: Srbija je izabrala Rusiju i Kinu

Serwer: Srbija je izabrala Rusiju i Kinu

112
Daniel Serwer

Washington — Američki profesor Daniel Serwer ocijenio je da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Briselu predstavlja “pozitivan signal” i dodao da od njihovog prvog razgovora nije trebalo očekivati preveliki učinak.

„Pohvalno je što se to dogodilo, ali nije dobro što imaju potrebu da jedan o drugom govore u negativnom kontekstu. To ne doprinosi ishodu za šta će biti potrebno to da promijene“, rekao je Serwer u intervjuu za Glas Amerike.

Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins i stručnjak za Balkan, rekao je da je Vučić jasno stavio do znanja da nije spreman da preduzme odvažne korake poput priznavanja nezavisnosti Kosova prije narednih predsjedničkih izbora u Srbiji.

Stručnjak, koji je izrazio uvjerenje da će Srbija i Kosovo postići rješenje, ocijenio je da je potrebno da se „dogodi mnoštvo stvari prije stvarnog rješenja spora“.

„Ne očekujem da će ikada više Beograd upravljati Kosovom. O tome nema govora, ali mislim da mogu biti prijateljske zemlje i nadam se tome. Nema smisla da se diplomatski ili vojno sukobljavaju“, rekao je Serwer.

Stručnjak je o protivljenju nekih zemalja Evropske unije da bude otvoreno novo poglavlje u procesu pristupanja Srbije Uniji rekao da to pokazuje da Srbija ne slijedi svoje evropske ciljeve.

„(Srbija) klizi u smjeru autokratije, jer je sve manje slobodnih medija, slobode za civilno društvo i manje posvećenosti dijalogu sa Kosovom“, ocijenio je Serwer i dodao da se Srbija u negativnom kontekstu miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prenijela je televizija N1.

Prema njegovim riječima, usaglašavajući se sve više sa Rusijom u vojnom, a Kinom u ekonomskom smislu, Srbija pokušava više sebi da dadne na značaju.

„Zapad međutim smatra da to nije uspješna formula za ulazak u Evropsku uniju. Tako da mislim da su evropski ciljevi Srbije pod sumnjom. Predsjednik Vučić je izabran u kampanji koja je garantovala te ciljeve, ali čini se da biračko tijelo nije zainteresovano da ga kazni zbog manjka napretka. Sretni su što su im dostupne vakcine iz Rusije i Kine“, dodao je Serwer.

(StarMo)