Naslovnica Region Serwer: Skromna vijest, a ne historijski sporazum Kosova i Srbije

Serwer: Skromna vijest, a ne historijski sporazum Kosova i Srbije

242
Daniel Serwer

Sarajevo/Washington — Američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer, inače profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” tvrdi da je netačna konstatacija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je u petak između Srbije i Kosova potpisan historijski sporazum.

Kaže da je historija ispunjena sporazumima između Srbije i Kosova, a mnogi od njih nisu sprovedeni ili su samo djelimično primijenjeni.

“Više tehničkih sporazuma uslijedilo je poslije sporazuma u Briselu o normalizaciji iz 2013. godine, koji je, između ostalog, priznao da će se Srbija i Kosovo kvalifikovati za Evropsku uniju i pristupiti joj zasebno, svaki svojim ritmom. To je bilo implicitno priznanje suvereniteta Kosova, jer samo suverene države mogu pristupiti EU. Sporazum potpisan u Bijeloj kući nije ni izbliza tako dramatičan. U osnovi je ovo sporazum da se dogovore o nizu ekonomskih koraka za koje neki misle da će na kraju dovesti do napretka na političkom frontu”, kaže Serwer, prenosi Klix.ba.

Ako u sporazumu, kako kaže Serwer, postoje neke vijesti, to je da se Izrael složio da prizna Kosovo, što će zaista razljutiti predsjednika Srbije Alesandra Vučića, jer Srbija već dugo njeguje svoj odnos s Izraelom.

“Druga, skromna vijest je uzajamni jednogodišnji moratorijum: Kosovo se slaže da obustavi napore za ulazak u međunarodne organizacije u zamjenu za Srbiju koja je pristala da obustavi kampanju nepriznavanja. To je obnavljanje ranijeg sporazuma u kraćem vremenskom roku”, naveo je Serwer.

Vučić je, kaže, izričito odbio priznanje Kosova tokom razgovora u Bijeloj kući. Ovaj potez uslijedio je kada su Amerikanci, koji su se više puta obavezali da će sastanke u Bijeloj kuće fokusirati isključivo na ekonomska pitanja, stavili pred njega nacrt koji sadrži priznavanje Kosova.

“Odbacio je to, čak i javno. Nadam se da niko Washingtonu nije očekivao nešto drugačije”, kazao je Serwer.

(StarMo)