Naslovnica BiH Serwer: Reformirati Dayton – Ukinuti entitete!

Serwer: Reformirati Dayton – Ukinuti entitete!

454
Daniel Serwer

Washington — Kako bi Bosna i Hercegovina bila u stanju postati članica Evropske unije, entiteti se moraju ukinuti – smatra to Daneil Serwer, poznati analitičar balkanskih prilika i predavač na prestižnom Univerzitetu u Washingtonu.

Osvrćući se u razgovoru na izbor Joe Bidena za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, on kaže da će “uskoro objaviti veliki tekst s preporukama šta bi trebalo uraditi u našoj zemlji u narednom period”.

– Cilj preporuka je da BiH postane potpuno funkcionalna evropska država posvećena ostvarivanju članstva u EU i zadovoljavanju potreba svojih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Kako bi se to ostvarilo, smatra Serwer, od ključne je važnosti provesti odluke Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), kao i reformu Dejtonskog ustava kojom bi se entiteti ukinuli, a pravo veta i vitalnog nacionalnog interesa “bitno reduciralo”.

Uz to, potrebno je osnaživanje općina kako bi one mogle biti u stanju pružiti sve neophodne usluge građanima.

U Sarajevu se treba formirati vlada koja će imati sve ovlasti potrebne za pregovore i provedbu pravne stečevine (acquis communautaire) EU, kaže Serwer za politicki.ba.

 

(StarMo)