Naslovnica Region Serwer: Bit će jak pritisak na Kosovo

Serwer: Bit će jak pritisak na Kosovo

403
foto: RSE

Washington — Američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer rekao je da će Evropljani i Amerikanci vršiti jak pritisak na Prištinu da postigne dogovor s Beogradom prije izbora u Srbiji na proljeće 2020. godine i da Kosovo mora da bude spremno da odbije svaki sporazum koji krši njegov teritorijalni integritet.

U tekstu koji je objavio na svom blogu, Serwer je naveo da “ne vidi nikakvu prednost za Kosovo ako popusti pod tim pritiskom”, prenosi Glas Amerike.

“Priština mora da bude spremna da odbije loš sporazum, kako bi postigla dobar. Loš sporazum je svaki koji krši suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a dobar sporazum bi obezbjedio dovoljan stepen decentralizacije i manjinskim zajednicama omogućio da upravljaju svojim sredinama”, naveo je Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu.

On je napisao i da mu nije jasno zbog čega su SAD imenovale dvojicu izaslanika za proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova i da smatra da to više odražava konfuziju nego namjeru.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer imenovan je za specijalnog predstavnika državnog sekretara za Zapadni Balkan, dok je ambasador SAD u Njemačkoj Richard Grenell imenovan za specijalnog izaslanika Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine, podsjeća RSE.

“Ne bi me iznenadilo da etnički nacionalista, ambasador Grenell koji je već uradio sve što može da uvrijedi vladu Njemačke, pokuša da oživi propalu ideju o razjmeni teritorija”, naveo je Serwer i ponovio da je za stabilnost regiona ključno da se granice ne crtaju po etničkim linijama.

Serwer je takođe upozorio Kosovo i Albaniju da napuste ideju o “Velikoj Albaniji”.

(StarMo)