Naslovnica Mostar Serija zahtjeva Sindikata osnovnog obrazovanja Vladi HNK

Serija zahtjeva Sindikata osnovnog obrazovanja Vladi HNK

540
foto arhiva

Mostar — Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio je zahtjeve premijeru HNK-a, Nevenku Hercegu, te ministru obrazovanja HNK-a, Rašidu Hadžoviću.

Ti zahtjevi su utvrđeni na sjednici Kantonalnog odbora tog sindiklata, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija u osnovnom obrazovanju, kao i radno pravni status i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih.

Među ostalim, sindikati traže isplate po pitanju pravosnažnih presuda u korist zaposlenih, jer – kako navode – te isplate ne teku po dogovorenoj dinamici, što je kod zaposlenika izraženo velikim nezadovoljstvom. Napominju da su ostali budžetski korisnici obuhvaćeni isplatom materijalnih potraživanja.

Traže izjednačavanje koeficijenata sa srednjim obrazovanjem, a zakonsko uporište nalaze u Zakonu o radu. Zahtijevaju i povećanje plate u iznosu od 20 posto za nastavnike koji rade sa jednim odjeljenjem u dvije grupe, dok za nastavnike koji rade po više programa traže povećanje plate 2 posto.

Sindikat osnovnog obrazovanja HNK traži i nabavku opreme u svrhu zaštite nastavnika i zaposlenih u osnovnim školama, kao što su maske, rukavice, te dezinfekciona sredstva.

Zahtijevaju testiranje uposlenika i nastavnika kao u predškolskom obrazovanju, te da u vrijeme vakcinacije prosvjetni radnici imaju prioritet. “U slučaju obolijevanja od Covid-19 tražimo 100% naknade izostanka sa posla. U slučaju da nastavni proces bude preusmjeren na on-line nastavu, što je izvjesno za očekivati, tražimo od Vlade HNK-a i Ministarstva obrazovanja da što hitnije obezbjede informatičku opremu kako za nastavnike tako i za učenike”, navodi se uz ostalo u dopisu.

Traže i da stručni radnici, odnosno savjetnici Pedagoškog zavoda izvrše nadzor u osnovnim školama, kako bi se utvrdilo da li učionice zadovoljavaju kapacitete do 18 učenika, te strožije mjere prema direktorima škola, gdje se prostor može prilagoditi kapacitetu do 18 učenika, da se to i sprovede.

Sindikat osnovnog obrazovanja HNK zahtijeva da se Vlada HNK što hitnije izjasni o njihovim zahtjevima.

“Zahtjevi su proizvod velikog nezadovoljstva prosvjetnih radnika u osnovnom obrazovanju koji potiču od dana potpisivanja Kolektivnog ugovora, kada se nije ispoštovao dogvor oko izjednačavanja koeficijenata sa radnicima u srednjem obrazovanju, pa sve do ove epidemiološke situacije u kojoj se našli cijelo društvo, a samim tim i škole”, navodi se u dopisu.

“Želimo istaći da se u vrijeme Covid-19 najveći teret usmjerio prema pojedinim ustanovama, među kojima je i osnovno obrazovanje, u smislu odvijanja nastavnog procesa, u kojem smo među rijetkim koji moraju izvršavati i izvršavaju sve epidemiološke mjere”, stoji, takođe, u dopisu upućenom premijeru HNK-a, Nevenku Hercegu, te ministru obrazovanja HNK-a, Rašidu Hadžoviću.

(StarMo)