Naslovnica Život Šeranić: Vakcina naredne godine

Šeranić: Vakcina naredne godine

296
Alen Šeranić

Banja Luka — Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić očekuje da bi ovaj bosanskohercegovački entitet u prvom tomjesečju naredne godine mogao da dobije vakcinu protiv koronavirusa i da bi u prvom naletu bilo potrebno 400.000 doza.

Šeranić je ne očekuje da će vakcina u ovoj godini biti dostupna za širu i masovniju upotrebu, jer je izazov što se u veoma kratkom vremenu mora proizvesti veliki broj vakcina.

“RS radi na tome da koliko je moguće što prije dođe do vakcine i da stanovništvo dobije takvu vrstu zaštite”, istakao je Šeranić, prenose federalna.ba i Srna.

On je dodao da je to stav i Štaba za vanredne situacije da se što je prije moguće uz povoljnije uslove dođe do vakcine, te napomenuo da su pregovori išli i sa Istokom i Zapadom i da će se vidjeti gdje će se na kraju završiti.

Šeranić je rekao da je sadašnje vrijeme pokazalo koliko imunizacija generalno ima značaj, jer sa vakcinom djeluje direktno na uzročnike bolesti.

Ministar zdravlja je pojasnio da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da je potrebno minimum da se vakciniše 20 posto stanovništva.

“Prvi turnus vakcinacije obuhvatiće najugroženije osobe, oboljele od hroničnih bolesti i zdravstvene radnike s ciljem održavanja zdravstvenog sistema, ali i druga lica koja obavljaju određene javne poslove”, pojasnio je Šeranić.

On je rekao sinoć za ATV da je Institut za javno zdravlje RS-a razvio plan vakcinacije u vezi s koronavirusom.

(StarMo)