Naslovnica BiH Senatori spremili Rezoluciju o BiH: Nastavi težiti članstvu u NATO-u i EU

Senatori spremili Rezoluciju o BiH: Nastavi težiti članstvu u NATO-u i EU

189
foto: arhiva

Washington — Američki senatori Rob Portman i Sherrod Brown protekle su sedmice predstavili rezoluciju o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Američki kongres će razmatrati rezoluciju kojom se prepoznaje 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma te kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava počinjena tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Rezoluciju su prošle sedmice predstavili američki senatori Rob Portman i Sherrod Brown te zastupnik Mike Turner u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

U rezoluciji se navodi da su bosanski Srbi koristili koncentracione logore kao sredstvo protiv muslimana muškaraca, žena i djece, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. godine, kada je ubijeno blizu 8.000 muškaraca i tinejdžera.

“Nakon zračnih napada koje su vodili SAD i NATO pokrenut je prekid vatre i započeti su pregovori o mirovnom sporazumu 1. novembra 1995. u bazi Wright-Patterson u Daytonu u državi Ohio”, naveli su senatori.

Rezolucijom “osuđuju kršenja ljudskih prava koja su se dogodila tokom sukoba u BiH i ponovo potvrđuju zajedničku posvećenost SAD-a i EU u promovisanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom svijeta”.

Ohrabrili su vladu Bosne i Hercegovine da nastavi težiti članstvu u NATO-u i EU te da nastave napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike.

Pozvali su BiH “da provodi ustavne reforme potrebne za pomirenje s prošlošću s ciljem da empatija i poštovanja budu temelj za izgradnju zajedničke budućnosti”.

Također je upućen poziv Sjedinjenim Američkim Državama “da usko sarađuju s vladama zemalja koje graniče s BiH – posebno potpisnicama Dejtonskog sporazuma, kako bi podržala punu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i balkanskih država”.

(StarMo)