Naslovnica Život Senat SAD: Putin je ratni zločinac

Senat SAD: Putin je ratni zločinac

267

Sarajevo/Washington — Američki Senat je u utorak jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločin, što je rijedak dokaz jedinstva u duboko podijeljenom Kongresu.

Rezolucija, koju je predstavio republikanski senator Lindsey Graham i koju su podržali senatori obje strane (demokrate i republikanci), potaknula je i Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu i druge nacije da ciljaju rusku vojsku u istragama ratnih zločina počinjenih tokom agresije na Ukrajinu, piše Reuters.

“Svi mi u ovoj dvorani udružili smo se, s demokratama i republikancima, kako bismo rekli da Vladimir Putin ne može pobjeći od odgovornosti za zločine počinjene nad ukrajinskim narodom”, rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuch Schumer prilikom govora uoči glasanja, prenosi Novinska agencija Patria.

Republikanski senator Lindsey Graham, predlagač ovog zakona, rekao je da je sljedeći korak saradnja s britanskim saveznicima i drugima na stvaranju obavještajne ćelije koja će javnosti učiniti dostupnim podatke o ruskim jedinicama koje su uključene u ratne zločine i početi imenovati njihove zapovjednike.

“U pripremi je kampanja ‘imena i srama'”, rekao je.

(StarMo)