Naslovnica Izdvojeno Senat glasao: Trump nije kriv, nema opoziva

Senat glasao: Trump nije kriv, nema opoziva

441
Donald Trump

Washington — Senat je oslobodio američkog predsjednika Donalda Trumpa optužbi za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa u finalnom glasanju o njegovom opozivu, četiri mjeseca od pokretanja ove inicijative.

Prijedlog za njegov opoziv po dvije optužbe ranije je usvojio Zastupnički dom Kongresa, ali u Senatu Trumpovi republikanci imaju većinu, pa su odbili odluku donjeg doma.

Američki predsjednik mogao je biti razriješen dužnosti da je za to glasalo dvije trećine (67) od 100 senatora, što znači da je 20 republikanskih senatora zajedno sa svim demokratima trebalo glasati protiv Trumpa, piše Tanjug.

Po prvoj optužbi za zloupotrebu ovlasti, 52 senatora su glasala da Trump nije kriv. S druge strane, 47 demokratskih senatora kao i republikanac Mitt Romney izjasnilo se da je predsjednik kriv.

Omjer glasova po drugoj optužbi za ometanje rada Kongresa bio je 53:47 u korist Trumpovog oslobađanja.

U saopćenju Bijele kuće, objavljenom u srijedu, navodi se da je predsjednik Trump spreman za sljedeće korake, prenosi Glas Amerike.

“Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u historiji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe demokrati su usvojili nelegitimni osnov za opoziv predsjednika u Zastupničkom domu i odlučili djelovati po stranačkoj liniji uprkos činjenici da predsjednik nije uradio ništa pogrešno”, navodi se u saopćenju.

Trump je optužen da je prekršio zakon kad je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da provede istrage protiv političkog rivala Joea Bidena i njegovog sina, što je bio i glavni povod za pokretanje procesa opoziva.

Demokrati su iznijeli i optužbe da je Trump pokušao opstruirati kongresnu istragu o tom pitanju.

(StarMo)