Naslovnica Mostar Šemovac: Zašto smrdi Radobolja?

Šemovac: Zašto smrdi Radobolja?

691
ispust kanalizacije na Šemovcu u rukavac Radobolje

Mostar — Građani iz mostarskog naselja Šemovac u neposrednoj blizini zaštićene zone Starog dijela grada, kontaktirali su redakciju portala ‘StarMo’, zbog, kako tvrde, “nesnosnog smrada” iz jednog od rukavaca rijeke Radobolje.

Tvrde da se radi o “isupuštanja kanalizacijskih i otpadnih voda kroz jedan od ispusta ispod kontejnera za smeće u blizini nekoliko restorana”.

Sva ta zagađena i prljava voda završava u rukavcu Radobolje i sve dalje do ušća ove mostarske rijeke u Neretvu. Građani izražavaju sumnje da se radi o dijelu voda iz novosagrađenog Kolektora na Bulevaru kod Franjevačkog samostana. Tvrdi i kako im je ranije “nezvaično pojašnjeno” da se radi o “preljevu viška vode”, ali im nije jasno kako do preljeva uopšte dolazi u tako velikom obimu, posebno ukoliko je Radobolja, kao ovih dana – vrlo niskog vodostaja.

Kako smo se i sami uvjerili u blizini ispusta intezivno zamućna voda ulijeva se u rukavac Radobolje, te se osjeća vrlo intenzivan smrad, koji, tvrde naši sagovornici, “zna nekada biti i puno intezivniji i praktično nesnosan”.

Građani namjeravaju kontaktirati i nadležne gradske službe, jer ovaj problem, kako tvrde, “nije samo pitanje čistog zraka, već i opšteg zdravlja”.

(StarMo)