Naslovnica Politika Šelo-Šabić: Vidim pokušaj Hrvatske da se miješa u unutaranja pitanja u BiH

Šelo-Šabić: Vidim pokušaj Hrvatske da se miješa u unutaranja pitanja u BiH

344
Senada Šelo Šabić

Zagreb — “Nažalost, vidim pokušaj Republike Hrvatske da se miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, što ne smatram poželjnom dobrosusjedskom praksom” – kazala je Senada Šelo Šabić viša znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

– Iz pozicije interesa Republike Hrvatske ne vidim dovoljno jake argumente zbog čega bi takva prilično intenzivna vanjska politika prema Bosni i Hercegovini, usmjerena na pokušaje njezinog unutarnjeg preuređenja, doprinijela stabilnosti i boljem međunarodnom položaju Republike Hrvatske. Takav pristup otežava bilateralne odnose i narušava ionako krhko povjerenje između dvije zemlje – smatra Šelo Šabić u razgovoru za AJB Balkans.

Dodaje i da je” jasno da nisu svi Hrvati u BiH obuhvaćeni tim pristupom, pa se intervencije Republike Hrvatske svode na podršku Hrvatskoj demokratskoj zajednici u Bosni i Hercegovini”.

– Disfunkcionalnost bh. političkog sistema je svima jasna i ustavne reforme su nužne da bi Bosna i Hercegovina postala jedna stabilna, demokratska i funkcionalna država. Reći da građanski princip, koji je temeljni pricip u Republici Hrvatskoj i u drugim zemljama članicama Europske unije nije rješenje za Bosnu i Hercegovinu, je u najmanju ruku nepristojno – naglašava Senada Šelo Šabić.

(StarMo)