Naslovnica Mostar Šehovina: Ljiljan koji će čuvati uspomene…

Šehovina: Ljiljan koji će čuvati uspomene…

996

Mostar — Spomen obilježje nedužno ubijenim civilima i poginulim pripadnicima Armije i MUP-a R BiH tokom protekle agresije, uz prigodan kulturni program, danas je otvoreno ispred zgrade osnovne škole na Šehovini u Mostaru – piše mostarski.ba.

Ideja izgradnje spomenika, kazao je Dženan Husnić, nastala je sasvim spontano “iz čistog primordijalnog instinkta očuvanja sjećanja i spomena na žrtve agresije”.

– Spomenik smo izgradili zbog generacija koje dolaze a koje već sada gube fokus sa stvarnih činjenica o odbrani grada i odbrani Bosne i Hercegovine. Na taj način pokušavamo sačuvati sjećanja na žrtve kako iz našeg naselja tako i iz čitave Bosne i Hercegovine, kazao je Husnić.

U realizaciji projekta pomogli su im mnogi plemeniti ljudi ne samo iz njihovog okruženja već i van granica naše domovine. Vrijednost radova procijenjena je na oko 40 000 KM.

U ime jedinstvene organizacija boraca Grada Mostara prisutnima se obratio Šekib Zuhrić dobitnik najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“.

On je evocirao uspomene na vrijeme početka rata i na kušnje s kojima su se tada suočavali stanovnici Šehovine.

– U toj borbi teško je izdvojiti bilo kojeg pojedinca, jer svi su od sebe davali onoliko koliko su mogli i koliko su imali snage da se zajedno odupru i jednom i drugom agreosru, a hrabrosti i žečje nije nedostajalo“, kazao je Zuhrić.

Spomenik će, prema njegovim riječima, na najbolji način čuvati uspomene na prijatelje, saborce, komšije koji su poginuli u odbrani svojih ognjišta.

(StarMo)