Naslovnica BiH Šefica USAID-a dolazi u BiH

Šefica USAID-a dolazi u BiH

186

Sarajevo/Washington — Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) posjetit će Bosnu i Hercegovinu u periodu od 19. do 21. januara.

Kako je u četvrtak saopšteno iz USAID-a, Power dolazi kako bi “još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani”.

“Tokom posjete, administratorica će se sastati sa lokalnim partnerima USAID iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa. Imat će sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu okoline, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Cijelim svojim angažmanom istaći će čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Država za promociju pomirenja, borbu protiv korupcije, podršku građanskom aktivizmu, promociju demokratskih reformi i vladavine zakona, te stvaranje novih ekonomskih prilika za građane BiH. Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost”, navode iz USAID-a.

(StarMo)