Naslovnica BiH Šef NATO-a u Sarajevu kod ministra odbrane BiH

Šef NATO-a u Sarajevu kod ministra odbrane BiH

267

Sarajevo — Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u službenu posjetu primio komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu brigadnog generala Williama Edwardsa.

General Edwards se zanimao za aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) u uvjetima pandemije COVID-19, kao i provedbi dokumenta Pregled odbrane.

Ministar Podžić i general Edwards razgovarali su i o procesu knjiženja perspektivne vojne imovine te realizaciji zadataka MOBiH-a proisteklih iz Programa reformi.

Podžić je istaknuo da su Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH posvećeni ispunjenju zadataka iz Pregleda odbrane, ali da provedba Plana razvoja i modernizacije OSBiH 2017-2027., koji iz toga proizilazi, ovisi od finansijskih sredstava koje treba izdvojiti za 16 projekata modernizacije.

U pogledu provedbe Programa reformi, kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo krajem 2019. godine i koji je nakon toga dostavljen sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Bruxellesu, ministar Podžić je naglasio da Ministarstvo obrane BiH aktivno radi na ispunjenju zadataka iz ovog dokumenta.

On je istaknuo da će jednako tako biti važno i ispunjenje zadataka koje u Programu reformi stoje pred ostalim ministarstvima iz sastava Vijeća ministara BiH.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, a general Edwards je obećao svaku moguću pomoć u daljim aktivnostima MO i OSBiH, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

(StarMo)