Naslovnica Politika Šef diplomatije EU: Zašto se Srbija ne zahvali i Evropi za pomoć?

Šef diplomatije EU: Zašto se Srbija ne zahvali i Evropi za pomoć?

456

Brisel — Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borell je upozorio da se u regionu odvija “borba narativa”. Prema njegovom mišljenu, pomoć koja se pruža zemljama Zapadnog Balkana, ne uzima se u obzir.

“Ako pogledate šta se dešava na ulicama Beograda, vidjet ćete lijepe bilborde sa slikama sa predsjednikom Xijem iz Kine, u kojima se kaže: ‘Hvala brate Xi, pomogao si nam’”, podvukao je Borell i dodao: “To je čudno jer nisam vidio nijedan bilbord na kojem se zahvaljuje nama (EU), za silnu pomoć koju pružamo Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ove navode je evropski šef diplomatije iznio govoreći pred vanjskopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta (EP) oko posljedica pandemije u regionu.

On je ocijenio da je neophodno ojačati evropske kapacitete i da se građanima

objasni stabilizirajuća ulogu Evropske unije na Balkanu, kao i volju da se sarađuje kako bi se prevazišla najteža pitanja.

“Ponekad, pomoć koju pružamo i napori koje preduzimamo nisu uzeti u ozbir, a činjenica da je Kina pomogla izgleda mnogo veća od onoga što je EU uradila prije i tokom krize”, podvukao je Borell.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)