Naslovnica BiH Šef Delegacije EU obilazi migrantske kampove u Bihaću

Šef Delegacije EU obilazi migrantske kampove u Bihaću

532
Johann Sattler

Bihać — Šef Delegacije EU Johann Sattler razgovaraće danas u Bihaću sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), obići će migrantske kampove “Borići” i “Bira”, te uručiti Ministarstvu unutrašnjih poslova USK 11 novih vozila.

Ova vozila su podrška EU jačanju rada policijskih službenika Unsko-sanskog kantona na terenu, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sattler će u 09.00 sati razgovarati sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, policijskim komesarom ovog kantona Mujom Koričićem i gradonačelnikom opšine Cazin Nerminom Ogreševićem.

Sastanak gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i Sattlera predviđen je u 10.15, u 11.30 zakazana je ceremonija uručivanja vozila u kasarni “Adil Bešić”. Izjave za medije najavljene su za 12.00 sati.

U saopštenju se navodi da je za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH za upravljanje migracijama, EU od 2018. godine obezbijedila 36 miliona eura pomoći, a podrška uključuje obezbjeđivanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Iz Delegacije ističu da EU obezbjeđuje i neophodnu opremu i stručnu pomoć policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil.

(StarMo)