Naslovnica Život Šef CIA-e: Ljudstvo nije jedini problem “Putinove vojske”

Šef CIA-e: Ljudstvo nije jedini problem “Putinove vojske”

105
Williams Burns

Washington — Direktor CIA-e Williams Burns rekao je da ruska vojska ima više problema od ljudstva nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

Putinova odluka, koja je izazvala demonstracije i pokušaje bijega iz zemlje, dolazi u trenutku kada je Ukrajina oslobodila neka područja pod ruskom kontrolom.

“Čak i ako uspije mobilizirati 300.000 vojnika, on zapravo baca ljude poput topovskog mesa prema frontu. Mnogi od njih neće biti dobro obučeni, mnogi neće imati ni onu vrstu opreme koja je potrebna kao ni logističku podršku. Putinova vojska ima puno drugih problema; ljudstvo je samo jedan od njih”, rekao je Burns za CBS.

Šef CIA-e kaže da je u ovom trenutku “vrlo teško reći blefira li Putin”, ali da američka obavještajna zajednica nije vidjela nikakve praktične dokaze da se ruski predsjednik približava korištenju nuklearnog oružja.

“Moramo paziti na znakove stvarnih priprema. Kreatori politike također trebaju vrlo direktno saopštiti koje bi ozbiljne posljedice proizašle iz bilo kakve uporabe nuklearnog oružja”, rekao je Burns za CBS, prenosi Index.

(StarMo)