Naslovnica BiH Sedmorica optužena za ubistvo najmanje 48 Bošnjaka

Sedmorica optužena za ubistvo najmanje 48 Bošnjaka

329
foto arhiva

Sarajevo — Ukupno sedam osoba optuženo je za ubistvo najmanje 48 osoba, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi: Pero Radić zv. “Jarac”, rođen 1959. godine u Zvorniku; Božo Vidović, rođen 1954. godine u Zvorniku; Petko Tomić zv. „ Gavran“ i „ Crni gavran“, rođen 1955. godine u Zvorniku; Branko Studen, rođen 1963. godine u B.Novi/Novi Grad; Spasojević Dušan zv. „Šifra“,rođen 1954. godine u Zvorniku; Vlado Ristanović zv. “Tošanov”, rođen 1962. godine u Zvorniku, te Milan Mijić zv. „ Mišo“, rođen 1959. godine Zvorniku.

Optuženi se terete da su, u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici TO Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS, sudjelovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići, općina Zvornik, što je rezultiralo ubojstvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatočenjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine.

Optuženi se terete da su lično i direktno sudjelovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, te se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Navode optužnice, Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(StarMo)