Naslovnica Politika SDS o Dodikovom zahtjevu: “Nepotrebna predstava za javnost”

SDS o Dodikovom zahtjevu: “Nepotrebna predstava za javnost”

383
foto: arhiva - ilustracija

Banja Luka — Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak smatra da je povlačenje vitalnog interesa RS-a na pitanju posjete crnogorskog predsjedika Mila Đukanovića “srozavanje” tog, jednog od najvažnijih mehanizama zaštite RS-a.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem Fronteksa na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

Crnadak je uvjeren da je pogrešan potez taj mehanizam koristiti za pitanje da li će Đukanović doći u posjetu BiH ili ne.

“Ne treba taj mehanizam trošiti na pitanje da li će doći ili ne neki državnik. Kada nekome zabranite da dođe u posjetu, to znači da je iscrpljeno sve što je moglo da se diplomatski riješi. A to ovdje nije slučaj”, rekao je Crnadak novinarima u Banjoj Luci, prenose bh. portali.

Po pitanju Froteksa, kaže da će u PDP-u prije konačne odluke razmotriti sve elemente, uključujući i pismo šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika Europske unije u BiH Johanna Sattlera.

Pojasnio je da će parlamentarci iz PDP-a sutra učestvovati na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, iako su glasali protiv dnevnog reda, jer smatraju da su dva pitanja o kojima Dodik traži izjašnjavanje Skupštine RS-a trebalo da se razdvoje u dvije tačke.

“Nemoguće je u isti ‘koš’ staviti odluku o spriječavanju jednog državnika u BiH i tako važan sporazum s važnom agencijom kao što je Fronteks. To su potpuno nespojive stvari”, rekao je Crnadak.

Šef Kluba poslanika Srpke demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić je mišljenja da je sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine na Dodikov zahtjev ‘nepotrebna predstava za javnost’, te da o toj temi nema svrhe raspravljati, jer je Đukanović rekao da neće doći u posjetu BiH.

U pitanju je, tvrdi, identična situacija onoj kada je smijenjen potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić, koji je podnio ostavku prije nego što se raspravljalo o njegovoj smjeni.

“Sada imamo situaciju da je Đukanović rekao da neće doći”, rekao je Stanić.

SDS neće podržati Dodikovu izjavu u vezi s tim pitanjem, koje je on spojio s pitanjem slanja Fronteksa na bh. granicu.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH bez konsenzusa, bit će održana sutra poslijepodne u Banjoj Luci.

(StarMo)