Naslovnica Politika SDS neće podržati SNSD-ov i HDZ-ov prijedlog

SDS neće podržati SNSD-ov i HDZ-ov prijedlog

252
Mirko Šarović

Sarajevo — Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i državni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović najavio je danas da neće podržati Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Taj zakonski prijedlog upućen je u parlamentarnu proceduru jučer od državnih poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Srpskog kluba nije bio na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Obrazlažući takav stav Šarović je kazao da je ranije bilo dogovorena zamjena trojice stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ali on tvrdi da je taj dogovor političkih lidera u Banjoj Luci izigran jer su predložili drugačije zakonsko rješenje.

Podsjetio je da je dogovoreno da bi se u budućnosti, ako zakon bude usvojen, tri dosadašnja strana suca birala na način da bi jednog birala Narodna skupština RS-a, a ostala dva birala bi se iz Federacije BiH.

“Tu se testira principijelni pristup kada je u pitanju zakonodavstvo. Oni su se na nekom drugom sastanku opredijelili da dosadašnja tri strana suca bira Predsjedništvo BiH i potvrđuje Dom naroda PSBiH. To je učinjeno nakon novog dogovara s HDZ-om”, tvrdi Šarović, prenosi Fena.

Predloženi zakon predviđa da mandat stranih sudija koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava prestaje danom stupanja na snagu tog zakona, a predviđeno je da nove sudije budu, prije svega, državljani BiH, pravnici od ugleda u svojoj struci i u društvu, da ih bira Predsjedništvo, a da izbor potvrđuje Dom naroda.

Problem u vezi sa stranim sudijama u Ustavnom sudu ponovo je došao u žižu javnosti nakon što je Ustavni sud neustavnim proglasio dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske jer tretira državnu imovinu.

Nakon toga sazvana je sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojeno nekoliko zaključaka od kojih se jedan odnosi na obustavu odlučivanja o svim pitanjima na državnom nivou.

(StarMo)