Naslovnica Politika SDS i PDP: Smijeniti zamjenika ministra, da reaguje i MUP RS

SDS i PDP: Smijeniti zamjenika ministra, da reaguje i MUP RS

272

Sarajevo — Klub poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će predati inicijativu za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Siniše Ilića.

“Zamjenik ministra civilnih poslova, u vrijeme zabranjenih okupljanja, okuplja veću grupu koja krši policijski sat i propise o obaveznoj fizičkoj distanci i nošenju maski i rukavica, i još sve to drsko prenosi preko društvenih mreža”, navela je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.

Ona je dodala da očekuje da reaguje i MUP Republike Srpske (RS), jer je riječ o krivičnom djelu za koje je zakonom propisana i zatvorska kazna do dvije godine.

“Ilić se, ne samo narugao svim građanima RS, poručujući im da za njega ne važe propisi Štaba za vanredne situacije, nego je i ugrozio zdravlje drugih osoba”, kazala je Pandurević, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, da apsurd bude veći, u isto vrijeme njegov partijski šef, Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, okrivljuje Federaciju BiH za širenje virusa u RS.

Zamjenik ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH i predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske u Zvorniku Siniša Ilić je, reagujući na snimak vaskršnjeg slavlja koji se pojavio u javnosti, rekao da se “radilo o porodičnom slavlju”.

SDS i PDP su ranije tražili i smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, koji je takođe prekršio mjere zabrane uvedene povodom pandemije korona virusa i prisustvovao zabavi u jednom sarajevskom restoranu, gdje je bilo dvadesetak osoba, podsjeća RSE.

(StarMo)