Naslovnica Politika SDP: Zašto se ne ispituju fašistička divljanja na Partizanskom groblju?

SDP: Zašto se ne ispituju fašistička divljanja na Partizanskom groblju?

153
foto arhiva

Sarajevo — SDP BiH je u utorak u saopštenju za javnost zatražio “potpunu informaciju prema čijem nalogu policija u Sarajevu i Mostaru saslušava organizatore antifašističkih protesta u Sarajevu”.

“Organizatori su ispunili sve zakonske obaveze, skup je protekao bez incidenata u dostojanstvenoj atmosferi i zato nam je neshvatljivo da se danas predsjednik SUBNOAR-a Sead Đulić ili bilo ko drugi od organizatora, mjesec dana nakon skupa, poziva na bilo kakve informativne razgovore. Jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda je pravo na slobodno izražavanje”, stoji uz ostalo u saopštenju SDP-a.

Iz SDP-a još poručuju da, kada je u pitanju očuvanje tekovina antifašizma kao vrhunske civilizacijske norme usvojene od cijelog demokratskog svijeta, za njih nema kompromisa, te da zato “onima koji na ovaj način šalju poruku antifašistima”, pokušavajući ih zaplašiti šalju jasnu poruku ‘no pasaran’.

“Nedopustivo je da se saslušavaju oni koji su potpuno legalno organizirali mirni protest antifašista dok u isto vrijeme brojni ispadi poput fašističkih divljanja na Partizanskom groblju u Mostaru ili brojna skrnavljenja antifašističkih spomenika širom Bosne i Hercegovine, niti su ispitani, niti otkriveni, a da ne kažemo da nisu kažnjeni”, navodi se uz ostalo u saopštenju SDP-a.

(StarMo)