Naslovnica Politika SDP: Vrijeme je da MUP HNK odgovori na mnoga pitanja

SDP: Vrijeme je da MUP HNK odgovori na mnoga pitanja

279

Mostar — Kantonalni odbor SDP-a HNK-a oglasio se saopštenjem za javnost u povodu posljednjih dešavanja u Mostaru, “tokom kojih grupa huligana uništava javna dobra i privatnu imovinu, te ugrožava živote građana Mostara”.

U saopštenju stoji da se ti događaji mogu posmatrati na više načina, “ali sigurno je da ovaj događaj nije slučajan već isplaniran i instruiran eksces”.

“Decenijama su građani Mostara taoci huligana koji prije i poslije svega služe određenim političkim grupacijama koje vladaju mostarskom političkom scenom”, tvrde u saopštenju iz SDP-a HNK-a.

U saopštenju još uz ostalo stoji i kako je nedopustivo da organi vlasti nisu u stanju spriječiti ovakva događanja, “čak i onda kada sami znaju da ih mogu očekivati”.

“Jer bezbroj puta se isto ponovilo da bi bilo ko mogao reći da nije bio spreman ili da se nije moglo pretpostaviti. Takvi izgovori više jednostavno nisu mogući – jer niko od građana u njih više ne vjeruje”, dodaje se u saopštenju.

“Dok se u javnosti širi strah, te se objavljuju navodne snimke vinovnika kako šetaju Mostarom, neki od njih navodno i naoružani, MUP HNK, Grad Mostar i HDZ BiH šute, kao da se radi o sasvim uobičajenoj paradi i demonstraciji sile političke paravojske. Nezavisno o autentičnosti ovih snimaka, jučerašnje barbarsko divljanje događaj je koji je sam po sebi dovoljno dramatičan i nasilan da zahtjeva osudu svih faktora političkog poretka, angažman i saradnju svih nadležnih službi i agencija za zaštitu pravnog poretka, od državnog do lokalnog nivoa”, stoji u saopštenju.

U SDP-u smatraju i kako je nedopustivo da se građani Mostara “zbog neodgovornosti vlasti svakom prilikom kada se igraju gradski derbiji moraju sakrivati u svojim domovima, te strepiti šta će im svakog idućeg puta razni huligani priuštiti”.

SDP traži hitno identificiranje počinilaca, ali i organizatora ovog zadnjeg incidenta, te njihovo oštro i beskompromisno kažnjavanje. Od rukovodstva Skupštine HNK zahtijevaju vanrednu sjednicu, na kojoj će se razgovarati samo o sigurnosnom aspektu u HNK, a prvenstveno u Mostaru, prije svega u svjetlu posljednjeg huliganskog ispada.

“Vrijeme je da MUP HNK i pravosudne institucije konačno odgovore na mnoga pitanja građanima Mostara”, stoji uz ostalo u saopštenju koje je objavila Press služba KO SDP BiH HNK.

(StarMo)