Naslovnica Politika SDP: Ukoliko se ne konstituira Klub Srba…

SDP: Ukoliko se ne konstituira Klub Srba…

326

Sarajevo — Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici je naglasilo nužnost izmjene Izbornog zakona BiH, radi što hitnijeg rješavanja pitanja deblokade formiranja vlasti i sve dublje krize vlasti na svim nivoima, saopšteno je iz SDP-a.

SDP BiH u saopštenju poziva na održavanje lokalnih izbora u terminu za koji je bio predviđen, jer ne postoje nikakve prepreke da se CIK-u BiH osiguraju finansijska sredstva za njihovo održavanje. “Svaki pokušaj da se izbori suspendiraju predstavlja rušenje demokratskog poretka u BiH”, navode iz te partije.

Predsjedništvo SDP BiH je zatražilo da delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda pokrenu proceduru konstituiranja Kluba. “Ukoliko se ne konstituira ovaj Klub, delegati i zastupnici SDP BiH neće učestvovati u radu u Parlamenta FBiH. SDP BiH ne želi davati legitimitet stanju u kome je cijeli jedan narod neravnopravan u FBiH i neće učestovati u radu dok se takvo stanje ne promijeni”, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo je potvrdilo svoje opredjeljenje da SDP neće ponoviti grešku iz 2014. godine, “kada smo svojim potpisima omogućili izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda”.

Kompletan tekst saopštenja je na ovom linku.

(StarMo)