Naslovnica Politika SDP traži vanrednu sjednicu Skupštine HNK o obrazovanju

SDP traži vanrednu sjednicu Skupštine HNK o obrazovanju

315

Mostar — Klub zastupnika SDP-a BiH u Skupštini HNK uputio je zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine HNK vezane za stanje u obrazovanju u Hercegovačko–neretvanskom kantonu, saopšteno je iz SDP-a.

“Naime, proglašenjem stanja prirodne nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa u FBiH, nastava u obrazovnim ustanovama u HNK je bila prilagođena novonastalim uslovima. Iz komunikacije s roditeljima i prosvjetnim radnicima došli smo do saznanja da postoji veliki broj problema koji se hitno moraju otkloniti. Potpuno je jasno da je prethodna školska godina od početka ‘korona krize’ do kraja školske godine bila čista simulacija.

Prosvjetni radnici su bili prisiljeni na nešto za što nisu bili spremni ni oni, ni učenici, ni roditelji. U prvom planu su bili ‘nacifrani’ izvještaji, a ne znanje učenika. Iz svega toga su proizišli brojni problemi.

S obzirom na razvoj epidemiološke slike i neizvjesnosti u periodu koji slijedi, smatramo da je neminovna analiza postojećeg stanja u obrazovanju i iznalaženje rješenja prije početka nove školske godine”, navodi se u saopštenju SDP-a.

(StarMo)