Naslovnica Politika SDP: Sigurnost posebno narušena u Mostaru i HNK

SDP: Sigurnost posebno narušena u Mostaru i HNK

474
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Gradski odbor (GO) SDP Mostar i Kantonalni odbor SDP HNK u saopštenju za javnost u srijedu iskazuju zabrinutost zbog sigurnosne situacije na području Hercegovine.

“Dok nas iz ministarstva unutrašnjih poslova uvjeravaju kako je sigurnosna situacija na zadovoljavajućoj razini, a MUP spreman odgovoriti na sve izazove, u posljednja tri dana desila su se tri ubistva.

Smatramo kako je sigurnost posebno narušena na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje su se u posljednje vrijeme, osim dva ubistva, učestalo dešavale tuče i huliganski ispadi navijačkih grupa. Sve ovo unijelo je strah i nesigurnost u građane Mostara koji se boje za vlastitu i sigurnost svoje djece”, navodi se u saopštenju.

Razlog ovakvoj situaciji je, smatraju u SDP-u, “višegodišnja anarhija u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK”, koja je plod “privatizacije MUP-a od strane SDA i HDZ-a”.

“Podsjećamo na mjestu policijskog komesara i dalje se nalazi Ilija Lasić, protiv kojeg je Kantonalni sud u Mostaru sredinom 2017. godine donio pravosnažnu i izvršnu presudu prema kojoj je on na ovu poziciju 2014. godine postavljen nelegalno. Osim toga u MUP-u fali 280 policajaca, a postojeći policijski službenici nemaju mogućnost unapređenja”, tvrde iz SDP-a.

Pozivaju vladajuće stranke da “umjesto medijskih prepucavanja počnu rješavati nagomilane probleme na području našeg kantona, MUP vrate u zakonske okvire, a policajcima isplati obećana potraživanja”.

“Policijskim službenicima potrebno je omogućiti i svu potrebnu opremu što bi rezultiralo profesionalnijem obavljati posla i porastu preventivnog djelovanja”, stoji u saopštenju iz SDP-a.

(StarMo)