Naslovnica Politika SDP: Pokušaj uspostave stranačkih policija

SDP: Pokušaj uspostave stranačkih policija

299
foto: ilustracija

Mostar — Kantonalni odbor SDP-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u saopštenju za javnost u srijedu pozvao je SDA i HDZ da odmah objasne građanima “kakav su tačno dogovor postigli kada je imenovanje komesara policije MUP-a HNK u pitanju”.

“Pošto naša saznanja govore da SDA i HDZ žele promijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima HNK-a na način da umjesto jednog komesara policije izaberu praktično dvojicu (komesara i njegovog zamjenika) takvu odluku smatramo nedopustivim pokušajem uspostave stranačko-nacionalnog upravljanja policijskim strukturama, odnosno pokušajem uspostave stranačkih policija SDA i HDZ-a”, tvrdi se u saopštenju.

U SDP-u smatraju kako vladajuće stranke godinama “nisu htjeli ni željeli izabrati jednog, pa umjesto toga sada žele imenovati ‘dvojicu’ policijskih komesara”.

Optužuju da je to “još jedan čin prodaje državnih interesa i izdaje multietničke i jedinstvene Bosne i Hercegovine”.

“Potpuno je jasno da iza još jednog tajnog dogovora koji se želi bez ikakve rasprave po hitnoj proceduri ozakoniti u skupštinskoj proceduri stoji strah i panika od potpuno izvjesnog gubitka oktobarskih izbora, pa se skrivenim stranačkim dogovorima između HDZ-a i SDA žele osigurati određene pozicije i međusobna zaštita od progona u budućim vremenima”, navodi se u saopštenju.

SDP takođe poziva SDA i HDZ, zajedno sa Vladom HNK, da odmah odustanu od “pokušaja nacionalne podjele policijskih struktura kroz stranačko upravljanje, te da odmah provedu proceduru izbora komesara policije MUP-a HNK po važećim zakonskim procedurama bez ikakvog odlaganja”.

(StarMo)