Naslovnica Politika SDP odgovorio SNSD-u: “Zaštitnici” nisu ni učestvovali na izborima

SDP odgovorio SNSD-u: “Zaštitnici” nisu ni učestvovali na izborima

374
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Klub zastupnika SDP-a BiH u Skupštini HNK oglasio se u ponedjeljak saopštenjem za javnost u povodu zahtjeva Gradskog odbora SNSD-a Mostar da se toj stranci dodijeli srpsko ministarsko mjesto u Vladi HNK-a.

Iz SDP-a HNK-a navode kako bi u SNSD-u morali znati da su, za početak, trebali učestvovati na zadnjim Opštim izborima, preći izborni prag i tada izražavati želje i postavljati uslove svojim koalicionim partnerima. “SNSD nije učestvovao na izborima u HNK 2018. godine, ili možda jeste, a da ne znamo”, stoji u saopštenju za javnost iz SDP-a.

U SDP-u ukazujuju i na SNSD-ovo stavljanje znaka jednakosti “između autentičan i fašistički”. “Poznata su kroz istoriju prebrojavanja čistokrvnih. SNSD bi da drži kantar za mjerenje nacionalne pripadnosti, određuje ko je veći, a ko manji Srbin i, sutra, ako uspije, da to ugradi u Ustav i Izborni zakon. Ti isti ‘zaštitnici’ svog naroda, ne dopuštaju da Srbi budu konstitutivni u HNK. Upravo je ‘autentični’ SNSD glasao u Parlamentarnoj skupštini BiH protiv inicijative koja poziva da se osigura konstitutivnost Srba u četiri kantona u Federaciji BiH”, stoji u SDP-ovom saopštenju.

Klub zastupnika SDP-a BiH u Skupštini HNK navodi i kako u SNSD-u jako dobro znaju šta je ‘autentični predstavnik’, pa zato toliko i insistiraju na tome. “Znaju da je to predstavnik po mjeri vladajućih i dobro oprobana metoda za eliminisanje nepodobnih. Zbog te ‘autentičnosti’ (nacionalizam i ekstremizam) su i izbačeni iz Socijalističke internacionale”, stoji u saopštenju za javnost Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini HNK.

(StarMo)