Naslovnica Politika SDP o Uborku: Vrši se pritisak na policiju

SDP o Uborku: Vrši se pritisak na policiju

494
Arman Zalihić

Mostar – Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar, Arman Zalihić, optužio je u subotu ujutro na konferenciji za medije ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Slađana Bevandu, da vrši pritisak na policiju, u vezi sa deponijom Uborak, koju već četvrti dan u blokadi drže mještani Bijelog Polja i Vrapčića koji žive uz to odlagalište.

“Imamo informacije da prvi čovjek MUP-a Slađan Bevanda vrši pritisak na nezavisan rad policije i da pokušava na sve načine, i on i HDZ, izvršiti politički pritisak na policiju da policija upotrijebi silu gore protiv građana koji štite sam zakon”, kazao je Zalihić.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje o eventualnoj intervenciji policije na deblokadi deponije, uz ostalo još kazao: “Kada je u pitanju specijalna jedinica MUP-a, jasno je da komesar mora izdati naredbu da se upotrijebi sila, a komesara kao što znate nemamo, jer je mandat bivšem, nelegalnom komesaru istekao”.

Zalihić je takođe pružio podršku građanima na Uborku, “koji se bore za zdravlje svih”.

On je ustvrdio da Javno preduzeće Deponija d.o.o. ima dozvolu samo za tzv. Kasetu 1 za zbrinjavanje otpada, koja je napunjena, prema njegovim riječima, u februaru. Za plohu 1 je, kazao je, istekla okolinska dozvola, te je deponija Uborak sada “divlje odlagalište otpada”.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je trebala 4. decembra, kada je istekla okolinska dozvola za deponiju Uborak, izaći na lice mjesta i zapečatiti deponiju i zabraniti “nelegalni dovoz smeća”, rekao je Zalihić. “Federalna uprava za inspekcijske poslove to nije učinila”, dodao je.

“Dugoročno rješenje je da Gradska uprava napravi ekspertni tim koji će iznaći novu lokaciju, gdje nema podzemnih voda, i da stručnjaci iz ekologije nađu takvu lokaciju i kažu koja je to najpogodnija lokacija za tako nešto”, rekao je Arman Zalihić, odgovarajući na pitanje šta je rješenje za trenutnu situaciju sa deponiranjem smeća u Mostaru.

(StarMo)