Naslovnica Politika SDP: Neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda

SDP: Neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda

102

Sarajevo — Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine na online sjednici Predsjedništva razmatrala je trenutnu političku situaciju u državi, te analizirala prilike pred lokalne izbore, saopšteno je iz te političke partije.

Na sjednici je bilo riječi o nedavnom sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru, te je navedeno kako SDP nikada neće pristati na podjelu Mostara, “koja se ovim sporazumom pokušava prodati pod plaštom održavanja izbora”. Predsjedništvo je usvojilo stav i ocjenu Gradskog odbora SDP Mostar da cementiranje podjele ne može biti opcija po pitanju Mostara.

Predsjedništvo je zadužilo Klub SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta da, po hitnom postupku, u parlamentarnu proceduru upute SDP-ov prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je baziran na presudi Suda za ljudska prava iz Strazbura oko održavanja izbora u Mostaru.

“SDP nikada neće pristati na legitimitet pri predstavljanju, jer to vidimo kao odustajanje od građanske vizije društva. Za SDP je neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda, što kroz niz presedana nacionalističke stranke žele uvesti kao pravilo. To je uvod u definitivnu etničku podjelu bosanskohercegovačkog društva”, navodi se uz ostalo u saopštenju iz SDP-a.

Predsjedništvo je potvrdilo opredjeljenje da kandidira potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Zadužena je Kadrovska komisija SDP-a da provede proceduru evidentiranja, razgovaranja i predlaganja kandidata prema partijskim organima.

(StarMo)